12. 1. 2018.

HLEB OD SPELTE I PŠENICE


- 300ml mlake vode
- 6gr kvasca
- 1/2 kašičice šećera (ne mora)
- 150gr pšenično brašno
- 200gr svetlo speltino brašno
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica ulja
- malo putera  za mazanje


Hleb sam mesila u stonom mikseru sa nastavkom za testa. Odmah sam sve stavljala u posudu za mikser. Mlaku vodu i kvasac pomešala i ostavila da odstoji 15-20 minuta. Ja ne koristim šećer pa malo duže pustim da odstoji, ali vi ako nemate neki poseban razlog, ubacite malo šećera da se pre kvasac fermentira. 

Ako se kvasac nije digao bez šećera, to nema veze, sve će se to fino složiti kada se testo zamesi. Dod na sporo mikser okreće dodajem kašiku po kašiku neizmenično obe vrste brašna i ubacim so. Možda neće biti baš tačno 350gr brašna ali ne možete pogrešiti gustinu testa ako dodajete kašiku po kašiku i pratite koliko se zgusnulo. Ako mesite rukom tada nema šanse da pogrešte gustinu testa. Mesiti dok ne prestane da se lepi za prste ili dok se svo testo ne odvoji sa zida posude.


Na elastično zamešeno testo staviti kašičicu ulja i namazati ga celog, ostaviti u posudu i prekriti krpom. Sačekati da se testo podupla pa opet premesiti. Ostaviti opet prekriveno krpom. Kada se poduplalo staviti na radnu površinu i dobro ga umesiti rukom da izađe sav vazduh iz njega. Tada ga oblikovati i staviti u posudu u kojoj će se peći.

Uključiti rernu na 200C. Kada se zagrejala staviti hleb da se peče. ja sam ostavila da s epeče 20 minuta na 200C, pa sam smanjila na 180C. Peklo se sat vremena. ja sam ga ostavila da se peče toliko jer se testo jako podiglo pa me je bilo strah da se neće u sredinu ispeći.


Kada sam izvadila iz rerne, stavila sam na rešetku da se hladi i namazala sam ga odozgo sa malo otopljenog putera. Mnogo volim kako hleb miriše kada je namazan odozgo sa puterom.

Nikako ga ne uvijati u krpu dok se skroz ne ohladi. Uvijen se potpari, pa ne bude u sredini kao što bi trebalo da bude sunđerast. Dok se ohladi i korica omekša. Hladan uviti u papir za pečenje i plastičnu vrećicu ili plastičnu kutiju. E tako čuvan hleb će biti danima sočan i neće se osušiti.


Нема коментара:

Постави коментар