11. 11. 2017.

HLEB SA HELJDOM I SPELTOM



Htela sam da bude samo 1/3 brašna od heljde ali sam do kraja ostala bez spelte i tako da je ovaj hleb pola/pola. Nisam se baš obradovala jer moji sinovi baš ne obožavaju ove boje testa. Sad meni niko ne veruje da nisam imala dovoljno svetlog brašna. Zaista sam imala volju da im ispunim želju, a ustvari sam izgleda opet samo sebi udovoljila.

Kupila sam kalup za hleb, baš za veličinu koja je nama potrebna, da imamo hleb 2 dana, eventualno tri ako ispečem i neke palačinke.

- 300ml vode
- 150gr heljdino brašno
- 150gr speltino brašno
- 1 pecivo prašak ili 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli


Sve sastojke, osim pecivo praška, sam dobro sjedinila mešajući i ostavila u činuju da odstoji par sati na sobnoj temperaturi. Povremeno kad se setim promešam. Ako se desi da je smesa jako gusta, dodati malo vode. Gustina zavisi od toga koliko koje brašno upija tečnost.

Kada mi je bilo pogodno vreme uključila sam rernu na 200C. U smesu sam dodala pecivo prašak i dobro sve promešala. U kalup za pečenje hleba sam stavila papir za pečenje i vlažnim rukama oblikovala testo i prebacila u kalup. Stavila u rernu i smanjila temperaturu na 180C. Nisam baš tačno merila vreme ali kada sam videla da je korica dobila finu pečenu boju, bocnula sam kroz sredinu štapićem za ražnjiće. Testo se nije lepilo, znači da je hleb dobro ispečen i da može da se vadi iz rerne. 

Hleb prilično miriše na heljdu ali ja je volim i meni ne smeta. Da sam se setila mogla sam dodati beli ili crni luk u prahu, u testo. 


Нема коментара:

Постави коментар