30. 10. 2017.

PREBRANAC BEZ MESA



Prebranac je kuvan za nekoliko osoba, tako da preptopstavljam da će i kod vas tako biti, da ga skuvate za celu porodicu. Verujem da svako od vas zna da spremi prebranac ali eto, neka se nađe i ovaj recept za mlade i zainteresovane.

- 1,5 kg skuvanog belog pasulja
- 800 gr crnog luka
- 1/2 ravne kašičice sode bikarbone
- 5-6 čena belog luka
- 1 kašika seckanog peršina
- 1 suva crvena paprika
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 100 ml ulja
- 2 lovorova lista
- so, biber
- crni i beli luk u prahu


Mnogo luka, slađi i ukusniji prebranac. Ustvari, dinstani luk je glavna namirnica koja određuje koliko će prebranac biti ukusan. 

Pošto ovog puta nisam kuvala pasulj ali napomenuću za one koji ga budu kuvali, kako ja to radim. Pasulj, 800gr, operem i potopim u hladnu vodu da odstoji preko noći. Sutradan prospem tu vodu, isperem ga, nalijem čistu vodu, stavim ga da provri. Zatim prospem tu vodu, isperem ga i nalijem hladnu vodu da bude približno 2 cm iznad pasulja. Stavim da se kuva i vodim računa da se ne raskuva. Dok se kuva ubacim u tu vodu lovor i biber ali ne solim. Čim vidim da je skuvan, isključim i ostavim ga u vodi koja ne bi trebalo da bude iznad pasulja.

Dok se pasulj kuva, crni luk nasečem na rebra i stavim u zagrejano ulje da se dinsta. Posolim, smanjim na slabu temperaturu, dodam sodu bikarbonu i dobro promešam. Soda će da ubrza dinstanje i sve će fino biti kao kaša. Na ovaj način, uz pomoć sode, bude gotovo dinstanje luka za 5 minuta i dobije finu slast. Pored svega toga ubrzava i varenje. Kada se luk izdinstao, isključite ringlu i dodajte seckanu suvu papriku, mlevenu crvenu papriku, po punu kašičicu crtnog i belog luka u prahu, peršun, so. Fino sve promešajte.


Spremite posudu u kojoj želite da se pasulj krčka u rernu. Moj vam je savet da odvojite ipak malo tečnosti u kojoj se kuvao pasulj da se ne bi desilo da je ipak previše. Izručite u posudu za rernu pasulj i distani luk i fino sve promešajte ali pažljivo da ne bi pasulj zgnječili. Sada kada ste promešali, možete da ocenite da li vam je potrebno još tečnosti ili je dovoljno koliko ste sipali. trebala bi da bude normalna gustina, nikako bistro. Računajte da će tečnost za sat vremena nešto ispariti, a nešto će pasulj upiti. Uglavnom tečost ne sme da bude preko pasulja. U mojoj rerni ja prvo zagrejem na najjače, pa kada stavim posudu sa pasuljem na rešetke, smanjim na 200C i ostavim, ne otvaram sat vremena. Vi povedite računa kako bi to bilo u vašoj rerni. Pratite da ne zagori odozgo, jer ako peče ravnomerno zagoreće i odozdo.

Prebranac i sezonska salata, eto divnog ručka.




Нема коментара:

Постави коментар