15. 10. 2017.

HRONO MAJONEZ




Znam da sam majonez pravila i postavila ovde na blogu među mojim prvim receptima ali već odavno ne mogu da ga pronađem. Najverovatnije da je nekom misterijom nestao. Sada ga evo pišem ponovo u nadi da neće nestati.

Majonez se sprema na isti način, bilo da je za hrono ili standardan. Samo je bitno da ovaj što sada nama treba bude od dozvoljenih namirnica.

- 1 sirova žumanca
- 1 kuvana žumanca
- prstohvat soli himalajske 
- 1 kašičica senfa bez šećera
- ~ 50ml ulja maslinovog ili nekog drugog dozvoljenog
- 20ml soka od limuna

Ova količina vam je sasvim dovoljna jer svakako ne bi trebalo puno ga koristiti.

Pre par godina, na početku moje hrono avanture, pravila sam hrono majonez samo sa kuvanim žumancima. Kasnije sam počela da koristim i sirova ali u kombinaciji pola/pola. Tako da, ako neko ne želi sa sirovim, slobodno može sa kuvanim ali će trebati malo duže da se umute i dobije se manje, nego sa sirovim.

Ako imate štapni mikser, biće brže i lakše ali ako nemate, dobar je kakav god imate. 

U posudu usuti žumanca, senf, so i po malo dodavati ulje uz neprekidan rad miksera na najjaču brzinu. Ulje dodajete do željene gustine. Vodite računa da na kraju treba da pomešate i sok od limuna. To je način za one koji nemaju štapni mikser. A za one koji imaju. Usuti sve u posudu za mikser, spustiti štap skroz do dna posude i na najjaču brzinu polako podizati prema gore štap kada počne smesa da se zgušnjava.

Majonez pravim samo kada mi je potreban za taj dan, uglavnom kada pravimo neke salate za doručak koje asociraju na rusku salatu, tako se i ograničim sa količinom. Ne preporučujem da se majonez koristi duže od 3 dana ako se pravi sa svežim žumancima, a ako se pravi sa kuvanim onda može i 7 dana, takođe obavezno da bude u frižideru.


2 коментара:

  1. Majonez je u svakom slučaju bolje praviti sa kuvanim žumancima, nego sa sirovim, jer je konzumiranje sirovih jaja , naročito žumanceta, uvek dosta problematično zbog mogućnosti bakterijske kontaminacije salmonelom ili nekom drugom patogenom bakterijom, jer se u Hrono ishrani preporučuje upotreba ekološki ispravnih namirnica što bi podrazumevalo odsustvo antibiotskih i sličnih preparata u gajenju koka nosilja.

    ОдговориИзбриши