17.10.2017.

HLEB OD RAŽI I OVSA- 300 ml vode
- 50 ml ulje maslinovo
- ravna kašičica sode bikarbone
- 100ml semenki usitnjenih
- kašičica soli himalajske
- malo nacediti soka od limuna
- brašno od raži
- brašno od ovsa

Od semenki sam usitnila suncokret, golicu, lan. Vrlo oprezno sa sitnjenjem jer ako duže radi blender, pretvoriče se semenke u pastu.Dovoljno je samo da ih razbije, nema veze ako se i grickaju dok jedete hleb.


U vodu sipati polako neizmenično brašna dok ne dobijete gustinu dosta gušću nego za palačinke. Tada dodati so, semenke, ulje i sodu. Dobro izmešati i ostaviti tako smesu da odstoji na sobnoj temperaturi bar pola sata. 

Kada je odstojalo, promešati varjačom da proverite gustinu. Smesa se sigurno zgusnula ali bi trebala biti gustine koja ne spada sa varjače. Dodati malo soka od limuna, promešati i sada nastavite da dodajete brašna da bi mogli da oformite veknu ili dve manje. Staviti ih u pleh na papir za pečenje. 

Uključite rernu na najjače. Kada se rerna ugrejala možete da nožem recnete na nekoliko mesta i hladnom vodom namažete veknu ili vekne. Kada ste stavili u rernu, smanjite na 200C i pecite dok ne dobijete boju koja vama odgovara ili proverite sa drvenom čačkalicom da li je pečeno. Kada bocnete po sredini, ako se ne zaleti na čačkalici testo, hleb je pečen. Izvadite iz rerne i ostavite na žicu da se hladi i ne secite ga dok se ne ohladi skroz.


Нема коментара:

Постави коментар