Verovatno će većina njih pomisliti da nije bitno odakle su čvarci. Pa eto bitno je, jer se totalno razlikuju od onih naših iz Banata. U banatskim čvarcima ima red slanine, red mesa, red salnine, red mesa... pa kada se istopi mast iz njih i pusti se da dobiju finu braon boju, tada hrskaju kao čips. Kada se samelju za pogačice da bi se premazivalo testo sa njima, dobije se mnoogo listova, a svaki bude nafilovan sa hrskavim komadićima mesa iz čvaraka.
Ovi čvarci što su kupljeni u Bosni, nemaju ni trun mesa, sve je sitno naseckana slanina. Kada se samelje dobije se samo mast i miris čvaraka. Kada se zamesi podseća samo na testo koje je zamešeno na mast.
Velika je razlika, dobiju se skroz dva različita proizvoda ali oba su veoma ukusna, svaka na svoj način.
Ovog puta je testo zamešeno kao za hleb, a sa mlevenim čvarcima sam premazivala tri puta testo.
- 400ml mlake vode
- 1 kašika suvog kvasca (može i svež)
- polubelo pšenično brašno (po potrebi)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 300gr sitnih čvaraka
- 3 žumanceta za premazivanje
- susam za posipanje
U mlaku vodu dodati šećer i kvasac. Promešati i ostaviti desetak minuta da kvasac se podigne. Zatim dodavati kašiku po kašiku brašna i soli. Brašno ćete vrlo lako znati kada je dovoljno jer postepenim dodavanjem vi imate kontrolu nad testom.
Treba da zamesite meko testo koje se ne lepi za prste. Poželjno je da ga dobro umesite, jer tako dobijate divno rastresito testo posle pečenja.
Kada ste zamesili i izradili meko testo, ostavite ga u činiju, pospite odozgo malo brašnom i prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
Tačno vreme koliko treba da odstoji testo nije baš precizno. Sve zavisi kolika je temperatura u prostoriji. Uglavnom uvek možete pogledati da li se volumen testa povećao duplo jer tada možete da nastavite sa procesom.
Kada se testo podiglo, pospite radnu površinu brašnom i izručite testo preko posutog brašna. Ako je testo mekše, treba posuti na radnu površinu više brašna da se ne bi testo lepilo za podlogu.
Kada ste testo izručili, pospite i njega brašnom i premesite ga i ostavite koji minut da se testo odmori. Zatim ga razvaljajute oklagijom koliko možete i namažite testo sa 1/3 samlevenim čvarcima. Tako namazano testo ispresavijajte kao što možete videti na fotografiji, postite malo brašnom i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Posle nekih 10 minuta ponovite postupak. Ja sam tako ponovila 3 puta.
Kada ste završili sa premazivanjima, testo razvaljajte sa oklagijom na debljinu približno od 1,5cm. Vadite sa manjom čašom ili sa nečim čime vi to već uobičajeno radite. Moja čaša je prečnika 4cm.
Ređajte ih u tepsiju preko papira. Ako volite masnije pogačice, možete tepsiju namazati mašćom i ređati ih preko toga. Odabrala sam blažu varijantu pa sam moje pogačice ređala na papir.
Uključiti rernu na 220C da se greje dok poređane pogačice odstoje u tepsiji da se testo odmori i ponovo nadođe. Kada se rerna ugrejala namazati ih odozgo sa žumancem i posuti sa susamom.
Kada ih stavite u rernu, smanjite temperaturu na 180C. Pratite tok pečenja jer kada dobiju finu pečenu boju, pogačice su pečene. Kod mene je to trajalo približno 20 minuta.
Ohlađene pogačice ako ostanu, možete ih držati u plastičnoj kutiji sa poklopcem i sutradan su divnog ukusa i meke su jer im masnoća od čvaraka ne dozvoljava da se osuše. Ne treba da ih ostavljate u frižideru jer bi sutradan bile tvrde zbog hlađenja masti.
Kao što vidite na fotografiji, ima i majmunski hleb ali o njemu ću da napišem poseban tekst.
Нема коментара:
Постави коментар