14. 9. 2016.

ČOKOLADNI VAFLI


Opet sam kupila aparat, ovog puta u ovom obliku. Dopalo mi se jer je praktično i dosta smese stane, pa samim tim bude brzo gotovo. 

Da ne bi doslo do zabune koliko se ovog treba pojesti u jednom obroku. Od ove smese sam dobila tačno 10 vafla. Vafel je dimenzije 10x10cm . Tako da je nas troje imalo dovoljno za dorucak, a verovatno bi moglo nekome biti i za 4 osobe!!!

Za hrono restikciju sastojci bi bili ovi:

- 100ml belanca (dobije se od 3 jajeta)
- 50gr maslaca
- 1 kašika rogača u prahu
- malo himalajske soli
- 30ml ulja od koštica grožđa
- 150ml badem mleka
- na vrh noža sode bikarbone
- dozvoljenog brašna po potrebi

Za one koji nisu na hrono sastojci su ovi:

- 2 jaja 
- 50gr maslaca
- 50ml tečne čokolade neskvik
- malo soli
- 30ml ulja
- 100ml mleka
- brašna po potrebi
- na vrh noža sode bikarbone

Spremanje smese je isto za u oba slučaja.

Brašno sam koristila mešavinu (ječam, heljda, ovas). Prvo sam ulupala jaja i tu dodala sve ostalo osim brašna. Dobro sve umutila i polako dodavala kašiku po kašiku brašno i mutila da se ne stvore grudvice. Dodavala sam brašna dok nisam dobila smesu gušću od one za palačinke. Ostavila u frižideru na 1/2h . Posle 1/2h promešala dobro i to je to. Sada će smesa biti dosta gušća ali tako treba. Meni je stalo 5 kašika brašna ali to sve zavisi od vrste brašna.

Kada se aparat skroz zagreje (upali se zelena lampica) dodavala sam poslužnicom smesu. kada sipam smesu ona polako počne da popunjava mesto. Bitno je da testa bude dovoljno da se ne vide kockice od aparata. Ipak paziti da se ni ne pretera sa smesom jer onda će curiti iz aparata prilikom pečenja. Mada nije strašno ako curi jer to neće pokvariti oblik vafla. Uglavnom, već posle prve ture imaćete osećaj koliko treba staviti smese.

Možda nisam morala ali sam prvi put blago namazala aparat jer nisam znala da li će se smesa zalepiti.

Skroz su mekani kao sunđer. 


2 коментара: