5. 2. 2016.

PAPAJAZašto je papaja zdrava?
Ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak, i to protiv širokog spektra tumora - uključujući i rak vrata maternice, dojke, jetara, pluća i gušterače. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology pokazuje kako papaja ima direktan antikancerogeni efekt na razne malignome. 
Naime, prvi je put dokumentirano kako ekstrakt papajinog lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini. Prema ovom bi otkriću korištenje papaje moglo pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak. 

Plod papaje se može konzumirati ili svjež ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane. Na taj se način hrana kraće zadržava u želudcu, sprečava nadutost i potiče razgradnju masti.

Papaju se može i kuhati kao povrće, ona je bogat izvor vitamina A i C, kalcija, prehrambenih vlakana, koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava.

Dijelovi biljke
Mliječni sok papaje se rabi za liječenje: bolesti kože (psorijaze i raznih kožnih nečistoća), crijevnih nametnika, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava, bolesti prouzročenih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi. Dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića. 

U mliječnom soku listova ima karpaina iz kojega se dobiva papajacin, a koristi se za liječenje astme (puše se listove papaje), protiv bolesti živaca i kao antioksidans, kod kožnih i trbušnih oboljenja te za čišćenje organizma.


izvor:http://www.adiva.hr/ljekovita-papaja.aspx

Нема коментара:

Постави коментар