5. 2. 2016.

MARAKUJA


Marakuja je voće koje potiče iz Kolumbije, gdje se i ustalio naziv. Danas se uzgaja u raznim suptropskim predjelima, od kojih skoro svaki ima svoj vlastiti naziv. Neki od poznatijih su: passion fruit,markisagrenadilla i sl. Nazivi variraju ovisno o boji i veličini ploda. U Brazilu se od nje prave raznorazne poslastice, neki joj pripisuju i afrodizijačna svojstva, dok kršćani vjeruju kako njen cvijet predstavlja sveti cvijet Isusovih muka na križu.
Pripremio: Adnan Učambarlić
Interesantan podatak vezan za marakuju je da ona uspijeva i na Andima na visinama od preko 2.400 m nadmorske visine. Plod je jako slatkog okusa i veoma zdrav zbog velike količine vitamina C, kalcija i željeza. Njeni bogati hidratantni i osvježavajući sastojci koriste se u šamponima, gelovima za tuširanje te raznoraznim proizvodima za njegu kože (iako ju je najbolje konzumirati svježu).
Upotreba u kuhinji
Marakuja (Passiflora edulis) - jajolikog je oblika sa zelenom, crvenom ili ljubičastom glatkom korom. Specifičnog je okusa koji ne nalikuje ni na jednu drugu vrstu voća. Najbolje ju je što više konzumirati svježu, a budući da je malo nezgodna za jelo zbog mnoštva sitnih sjemenki, najčešće se cijedi u sok koji je odličan za smirenje. Zreli plod se obično presiječe na polovinu, vadi se kašičicom i jede.
Idi, idi, nesanice!
Svježi, ali i sušeni listovi marakuje mogu se koristiti za pripravljanje čaja kojim se tretira nesanica i epilepsija, a jednako je cijenjen zbog svojih analgetičkih sposobnosti. Mnoge sorte ove biljke sadrže beta karbokin harmala alkaloide, koji su inhibitori manoamin oksidaze s antidepresivnim svojstvima.
Marakuja se pokazala kao idealno rješenje za najčešće tegobe savremenog haotičnog života, poput nervoze, nemira, nesanice, ali i anksioznosti ili ovisnosti o cigaretama. Također, francuski ljekari su je u prošlom stoljeću koristili kao pomoć u liječenju postraumatskog stresnog poremećaja.
Gusto savjet: Za smirenje popijte jednu šoljicu čaja od marakuje prije spavanja, a ako su vaši simptomi izraženiji, pijte tri do četiri šoljice tokom cijelog dana.

Нема коментара:

Постави коментар