Namakanje semenki i orašastih plodova u mlakoj, čistoj vodi pre upotrebe deluje kao okidač za enzimsku aktivnost i inicira proces rasta u semenki. Tako dobijamo namirnice koje su istinski živa hrana.
Namakanje takođe pomaže u ispiranju inhibitora varenja. Namakanjem se orašasti plodovi, semenke, žitarice i pasulji omekšavaju i lakše žvaću. Varenje je olakšano, kao i usvajanje hranljivih materija. Povećava se nivo enzima i vitamina u hrani.
Šta se potapa:
Bademi, domaći orah, makadamija, brazilski orah, pinjoli;
Semenke suncokreta, golice, susam, laneno seme – mogu se dodavati u salate ili koristiti za kremaste namaze prelive i punjenja. Takođe se koriste za spremanje krekera, kolačića i sirovih burgera.
Sušeno voće: urme, suvo grožđe, suve šljive, kajsije, sušeni paradajz
Koriste se za zaslađivanje sosova, preliva, kod dehidriranja kolačića, krekera itd.
Bademi, domaći orah, makadamija, brazilski orah, pinjoli;
Semenke suncokreta, golice, susam, laneno seme – mogu se dodavati u salate ili koristiti za kremaste namaze prelive i punjenja. Takođe se koriste za spremanje krekera, kolačića i sirovih burgera.
Sušeno voće: urme, suvo grožđe, suve šljive, kajsije, sušeni paradajz
Koriste se za zaslađivanje sosova, preliva, kod dehidriranja kolačića, krekera itd.
Potrebno vreme za namakanje:
Uprostite namakanje semenki i orašastih plodova. Tvrde orašaste plodove potopite u vodu preko noći. Mekše orašaste plodove i semenke potopite na par sati. Ako potapate kombinaciju, jednostavno ostavite sve zajedno da stoji u vodi.
Uprostite namakanje semenki i orašastih plodova. Tvrde orašaste plodove potopite u vodu preko noći. Mekše orašaste plodove i semenke potopite na par sati. Ako potapate kombinaciju, jednostavno ostavite sve zajedno da stoji u vodi.
Orašasti Plodovi Semenke
Bademi 8-12 sati Suncokret 6-12 sati
Brazilski orah 8-12 sati Golica 6-12 sati
Domaći orah 4-12 sati Susam 6-12 sati
Makadamija 2-4 sata Lan 1-2 sata
Indijski orah ½-1 sat
Bademi 8-12 sati Suncokret 6-12 sati
Brazilski orah 8-12 sati Golica 6-12 sati
Domaći orah 4-12 sati Susam 6-12 sati
Makadamija 2-4 sata Lan 1-2 sata
Indijski orah ½-1 sat
Sušeno voće
Makar 1 sat
Makar 1 sat
Još neke napomene
Kinoa (Quinoa) prirodno ima gorki omotač oko semenke i treba je dobro isprati pre namakanja i klijanja kako bi se uklonila ta gorčina.
Heljda pri potapanju formira želatinoznu tečnost. Dobro je isperite posle namakanja pre upotrebe.
izvor: http://tinkturedrsulca.com/
Kinoa (Quinoa) prirodno ima gorki omotač oko semenke i treba je dobro isprati pre namakanja i klijanja kako bi se uklonila ta gorčina.
Heljda pri potapanju formira želatinoznu tečnost. Dobro je isperite posle namakanja pre upotrebe.
izvor: http://tinkturedrsulca.com/
Нема коментара:
Постави коментар