18.10.2015.

SARGAREPA KUGLICE


Davne 1978. godine, februara meseca, prvi put sam pravila ove kuglice za ispracaj moga brata u vojsku. Secam se svakog detalja kao da je juce bilo. Tek sam bila koji dan usla u 16-tu godinu, a vec o svemu brinula da brata dostojno ispratimo u vojsku. On je tada imao jos uvek 18 godina i tek za dva meseca je trebao da proslavi 19-ti rodjendan. E, od ovih uspomena i emocija mi se i ovog momenta place. To su emocije pomesane sa previse tuge i bola.

- 1/2kg sargarepe
- 250gr secera
- sok 
- kora limuna
- 100gr mlevenih oraha

Šargarepu narendati na najsitnijoj trenici, posuti šećerom, pa dinstati na umerenoj temperaturi. Povremeno promešati i kuvati dok ispari sva tečnost, a masa se zgusne kao za pekmez. Pri kraju kuvanja dodati sok i narendanu koru od limuna.
U ohlađenu masu dodati mlevene orahe, pa mokrim rukama formirati kuglice. Prosušene kuglice uvaljati u kristal šećer.

Нема коментара:

Постави коментар