21.10.2015.

KUVANA SALAMA



Nisam sigurna kako bi bilo najbolje nazvati ovo moje otkrice ali eto nama odlicne zamene za sve ono industrijsko sto kupujemo po prodavnicama i nikada nismo stoprocentno sigurni sta su nam sve zbrckali. 

Ovako ja inace spremam knedle od mesa ali evo sada je doslo vreme da to bude i neko jelo za sendvice, a i zaista je prakticno za poneti. Da ne bi pisala ponovo recept kako spremam meso , evo postavicu vec ono sto sam pisala, mozete procitati OVDE .

Danas sam upotrebila meso od piletine. Fino sam ocistila od kosti i koze i samlela nekoliko puta. danas nisma sa blenderom radila jer mi se zurilo ali vi obavezno uradite.

To sto vidite na fotografiji dobila sam od 

- 500gr pileceg mesa
- 1/2 kasicice zacina od povca
- biber
- beli i crni luk u prahu

Sve sam fino izmesala, napravila oblik salame i postavila na najlon foliju i dobro uvila kao bombon. U lonac koji je precnika kao i duzina salame, sam usula vode dovoljno da salama potone u vodi. Kada je voda provrila ubacila sam salamu sa najlon folijom i na srednjoj vatri se kuvalo 50 minuta. Zatim sam iskljucila ringlu, skinula najlon foliju i ostavila salamu u toj vodi u kojoj se salama kuvala. Stajalo je tako dok se skroz nije ohladilo, zatim sam izvadila iz te vode, ocedila zatvorila u kutiju i ostavila u frizideru. Tako je prenocilo i tek danas sam je sekla. Meni su ukus i miris fantasticni. Bolje bi bilo da nisma zurila i da sam meso izmiksala bilo bi kompaktnije, ali to cu obavezno uraditi vec sutra sa novom salamom.

Ovo ce nam u mnogim obrocima pomoci kada ne budemo imali ideja ili vremena. Rok trajanja u frizideru je isti kao i kod svih mesa koje spremate kod kuce. 


4 коментара:

  1. Анониман22.7.16. 13:47

    Pravićemo! Domaće je domaće! <3

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11.2.17. 12:08

    Super ideja. Da li ste probali ovako pripremljeno da ispecete umesto skuvate? I zasto se ostavlja u vodi posle kuvanja? Hvala i pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako bi je pekli u rerni onda bi to bio mesni rolat, a ovo je trebalo da bude salama, a salame se kuvaju, ne peku se. Ostaju u vodi iz razloga sto treba da bude socna salama , a ne suva i tvrda.
      Nadam se da sam uspela da pojasnim dovoljno.
      Hvala sto me pratite
      Pozdrav

      Избриши