5. 10. 2020.

SIR OD SUNCOKRETA


- 2dl sirovog suncokreta
- 200 ml vode ili biljnog mleka
- 3 kašičice agar-agar 
- so po ukusu
- 1-2 kašike limuna
- 1 čen belog luka
- 1 kašika ulja - opciono
- 1 kašika nutritivni kvasac
- 1 kašičica miso paste 

Suncokretovo seme oprati i potopiti u duplo više vode da odstoji 6-8 sati. Nakon toga blago prstima trljati seme kako bi se skinula tanka providna pokožica sa semena i blagim ispiranjem u više voda ih otkloniti. 
U 200 ml vode ili mleka potopiti 3 kašičice agar pahuljica i kuvati oko 3- 5 minuta. 
U blender ubaciti seme suncokreta, mešavinu vode i agar pahuljica i ostale sastojke, pa blendati dok masa ne postane ujednačene glatke teksture, oko 7-10 minuta uz kratke prekide. Nemojte očekivati da će biti viskoznosti pravog krem sira ili rikote, semenke ostavljaju zrnastost. Masu preručite u uljem blago podmazane modle (koristim kutije od margarina sa poklopcem) i ostavite da prenoći u frižideru.
Na ovaj način možete praviti sir i od badema, indijskog oraha, golice, .... ukusi su naravno različiti.
Sir se može seći (nije trvd kao kačkavalj, više podseća na meke kravlje sireve koji se osipaju), može se mazati na hleb, a ja sam ga sinoć ubacila u rol mini- pizze.
Može da stoji 4 dana u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар