23.08.2015.

PILETINA I KELERABA


Kada vidim lepu svezu kelerabu u prodavnici, zao mi je da je ne kupim. Bude ih u prodaji preko cele godine, ali ove u letnjem periodu su mnogo socnije. 

Spremila sam za veceru dinstanu kelerabu sa piletinom i zaista je predivnog ukusa. 

- 500gr piletine bez kosti i kozice
- 300gr narendane kelerabe
- 2 vece glavice crnog luka
- 50ml ulja
- 1 kasika seckanog zelen lisca
- 1 kasicica kurkume
- so, biber
- malo tucane ljute paprike
- na vrh malog noza sode bikarbone

Luk iseckati na kockice, kelerabu narendati na krupno rende, meso (ja sam koristila belo meso) na krupnije kockice 3x3x3cm. Prvo dinstati luk na zagrejanom ulju sa malo soli. Posle 5 minuta staviti vrlo malo sode bikarbone, promesati, smanjiti temperaturu na minimum i poklopiti. Luk ce se sa sodom brzo izdinstati i bice mnogo sladji i ukusniji. Kada je proslo 5 minuta, luk se sav istopio i sada mozete da uspete rendanu kelerabu, promesajte dobro i poklopite. Keleraba nije kao krompir i njoj treba mnogo vise vremena nego krompiru da bi se dobro skuvala. Ne bi trebalo da dodajete vode, jer luk i keleraba ce dosta pustiti tecnosti, a vi uvek drzite poklopljeno da voda ne bi isparila. Ako vam ne polazi za rukom da sacuvate tecnost, vi dolivajte po malo vode dok se keleraba ne izdinsta. 

Kada je keleraba skoro gotova ubacite meso, seckano lisce zeleni, biber, ljutu tucanu papricicu i promesajte. Ako treba dolivajte vode ili ako imate tecnosti od kuvane supe. Vodite racuna da ne bude mnogo tecnosti jer ce na kraju biti bistro ako ima viska tecnosti. Na kraju kada je meso skuvano dodajte kurkumu i promesajte. Neka vri samo jos 1-2 minuta i gotovo je.

Keleraba i luk su se lepo slozili i dobio se pravi gulas sa puno safta i predivnog ukusa.


2 коментара: