20. 6. 2015.

ZUKINI



Tikvice su iz iste porodice kao lubenica i krastavac. U kulinarstvu se najčešće pripremaju kao varivo, u supama i čorbama, punjene, pečene na roštilju, kuvane na pari, u salatama, a koriste se čak i u pripremi pita i kolača.
Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.
Tikvice su dobar izvor vitamina C i A, mangana, kalijuma, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, hranljivih vlakana, folata, riboflavina.

Laboratorijska istraživanja pokazuju da sok od tikvice, isto kao i sok od bundeve, rotkve, praziluka, sprečava mutaciju ćelija. Takođe, tikvice se preporučuju i obolelima od astme, reumatoidnog artritisa. Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.
Vitamin folna kiselina može razbiti opasni nusprodukt metabolizma pod nazivom homocistein, koji uzrokuje srčani i moždani udar ako je njegov nivo previsok.


deo teksta preuzet od: stvarukusa.rs

Нема коментара:

Постави коментар