23. 6. 2015.

USTIPCI SA SARGAREPOM




Ovaj recept sam osmislila specijalno za nagradnu igru. Nisam od onih sto ucestvuju u nagradne igre, jer ja licno bas i ne verujem u internet nagrade. Verujem da se one dele samo svojim prijateljima, i tesko da me neko moze u to razuveriti. Ali, evo neka se i ovaj moj novi prijekat uvrsti na spisku ponudjenih recepata, pa nekome najverovatnije i pomognem da napravi zdrav ustipak za dorucak bez kvasca i dimljenja od ulja u kojem se przi.



- 110gr beba sargarepe
- 170ml mleko od badema
- 2 jaja (veca)
- 50ml ulja
- 200gr mekog brasna
- 50gr durum brasno ostro
- 10gr kurkume (puna kasicica)
- so, biber
- 1 kasicica seckanog suvog lisca od zeleni
- 10gr prasak za pecivo




Napisala sam tacno mere i namirnice koje sam ja koristila, a vi mozete namirnice zameniti sa onim koje vi imate.




Od sargarepe sam odvojila 30gr (4 sargarepice), i njih sam izrendala na krupno rende. U blender sam ubacila sve sastojke, osim ovih 30 gr rendane sargarepe, kasicice seckanog persuna i 50gr ostrog durum brasna. Kada se sargarepa samlela skroz, tada je i sve bilo fino umuceno. Izruciti u ciniju i dodati rendanu sargarepu i seckano zelen lisce. Fino promesati da se sve sjedini i ostaviti u frizideru 15-20minuta, kako bi brasno upilo potrebnu kolicinu tecnosti. Sve zavisi od brasna koje cete koristiti, koju gustinu cete dobiti. Moze da se desi da se smesa dovoljno gusta dok odstoji u frizideru. Ako ne bude dovoljno gusta, onda dodati durum ostro brasno, ono bas dobro upija tecnost jer dosta podseca na griz. Ja sam morala da dodam 50gr (dve kasike) durum ostrog brasna.



Da odmah napomenem ovu smesu ovako napravljenu mozete da pecete u ulju ili ovako kao ja u aparat za pops kejk, a mozete i na elektricnom grilu ili u tost aparatu za sendvice. Smesa je univerzalna, a to mi je i bila namera.




Aparat sam ugrejala a smesu sam stavila u kesu za fil, jer je tako najlakse i najbrze punjenje polulopti u aparatu. Od ove smese sam dobila tacno tri ture pecenja ili 36 ustipaka ukupno. To je sasvim dovoljno za 3-4 dorucka. Jedan ustipak ima 15gr. Kada zatvorim aparat ostavim da se pece 2 minuta i ne otvaram. Sve zavisi od momenta kada ce se ukljuciti ili iskljuciti aparat ali u proseku je dovoljno z ajednu turu od 12 komada 2-3 minuta pecenja.




Obavezno da dodam da sargarepica ostane hrskava jer nema sanse da se za 2 minuta termicki obradi. Tako da nismo napravili greh prema hrono pravilu.

Dragi moji, eto imate sada jos jednu vrstu ustipaka koji ce vam se mnogo dopasti jer verujem da svaka kuca ima bar jedan aparat od svih koje sam nabrojala. Zaboravite na przenje i hranite se zdravo.














Нема коментара:

Постави коментар