Proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica.
Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija. Fungicid je.
Ojačava bubrege, slezinu i pankreas. Pomaže kod prevencije pobačaja. Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom. Proso ne sadrži gluten. Ima visok procenat aminokiselina.
Proso je pogodno za upotrebu u ishrani ljudi koji pate od celijakije.
Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze.
Smanjuje rast bakterija u ustima. Najbolja žitarica protiv prekomernog rasta kandide (Candida albicans). Dobro je za dijareju (tostirati proso pre kuvanja), protiv povraćanja (supa od prosa), za probleme sa varenjem i dijabet. Da bi se sprečila jutarnja mučnina idealna je supa od prosa. Nije preporučljiv kod onih koji imaju loše varenje koje se manifestuje konstantnim vodenim stolicama.
Slatko-slani ukus.
Kuva se bez ili sa sasvim malo soli.
Kuva se 1 šolja prosa sa 3 šolje vode i prstohvatom soli 30 minuta.
tekst preuzet:biospajz.rs
Нема коментара:
Постави коментар