Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae) i upotrebljava se kao začin.
Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte odsunca. U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta, salata, nekih putera i margarina. Takođe se koristi da daje žutu bojupripremljenim senfovima, konzerviranoj piletini i drugoj jeftinijoj hrani.
Ona je jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog kurkume curry ima tako lijepu žutu boju. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače...
Obično je dovoljno samo 1/2 - 1 žličice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.
Ne morate nužno kuhati s kurkumom. Ako vam ne odgovara okus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.
Možete pripremiti i čaj od kurkume, koji je osobito popularan u Japanu. Da biste pripremili čaj, potrebno je dodati žličicu kurkume u šalicu vruće vode.
izvor:vikipedija i alternativa za vas
Нема коментара:
Постави коментар