15.05.2015.

ZELJANICA


E ova zeljanica je osvojila sve koji su je do sada jeli. Najtrazenija je na gradilistu gde moj sin radi. Ne bih znala reci sta ima tako posebno u njoj, pa je sve opcinila. Kore stizu iz Srbije u vakuum pakovanju i imaju izuzetno dug rok trajanja. Ne znam kada su ih pakovali, ali po mojoj proceni koliko brod putuje i koliko treba da stigne na kanadsko trziste, pa do isteka roka upotrebe, ima dobrih godinu dana. Kore su od heljdinog brasna sa dodatkom psenicnog brasna. Dosta su debele.


Nista specijalno ni posebno ne uradim sa spremanjem zeljanice. Jedino sto sam uzela meru da to bude sve iste razmere 1:1:1

- 500gr heljdinih debelih kora
- 500gr sitnog sira ii feta sira
- 500gr iseckanog spanaca
- tople vode za mazanje kora
- 1 kasika kiselog mleka 



U pakovanju ima 9 kora dimenzija 30x25cm. Sir izmrvim i pomesam sa iseckanim spanacem, ali moze i zamrznut ili onaj iz konzerve. Onog iz konzerve je dovoljno 350gr.



Tepsiju u kojoj ce se preci prvo naspricam sa uljem i ukljucim rernu na 210C da se zagreva. Koru namazaem cetkicom sa toplom vodom i rasporedim smesu po celoj kori i zavijem. Kada sam sve potrosila, odozgo umutim kasiku kisleog mleka ili pavlake sa malo vode i namazem sa cetkicom odozgo na pitu. kada stavim tepsiju u rernu smanjim temperaturu na 1080C i peklo se 40 minuta. kada se ispeklo ne pokrivam, ostavim malo da odstoji.


Нема коментара:

Постави коментар