RABARBARA biljka (rhubarb)
Rabarbara je višegodišnja zeljasta biljka sa krupnim listovima i dugim debelim zelenim, ljubičastim, ili ružičastim stabljikama. Biljke posjeduju velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku. Cvijeće je malo, zeleno-bijelo do roza-crveno. Postoji mnogo vrsta rabarbare uzgojene kaomedicinska biljka i kao biljka za ljudsku ishranu. Za ishranu se koriste samo stabljike, jer listovi posjeduju toksin.
Stabljike sadrže dosta voćnih kiselina, prije svega jabučne, kao i dosta mineralnih tvari i vitamina. Rabarbara sadrži relativno malo vitamina C, međutim sadrži puno više vitamina B: niacin, pantotensku kiselinu i folnu kiselinu. Rabarbara je nevjerovatno bogata kalcijumom (80mg/100g rabarbare), kao i magnezijumom i manganom.
Od drške rabarbare se priprema: čorba, sarma, salata, umak, kompot, marmelada, džem, a koristi se i kao dodatak nekim poslasticama
izvor: http://bs.wikipedia.org/wiki/Rabarbara
Нема коментара:
Постави коментар