8. 11. 2014.

SAPICE



Tako ja nesto zamislim i ne mogu da se smirim dok ne bude tako. Posto rogac spada u namirnicu za dorucak, setila sam se sapica starih, prastarih. Ustvari modlica za sapice. Moze i druge vrste testa ali meni je rogac zamirisao na detinjstvo jer ga je mama cesto nama spremala nedeljom, onako uvijene u sitni secer, pa imamo preko cele nedelje da se sladimo. 

Pre neki dan u prodavnici "Sve Za Kucu" ugledam pleh na sapice, joooj moje radosti, radovala sam se kao malo dete. Toliko sam bila srecna sto sam nasla sapice da sam odmah uzela 3 pleha. Naravno da sam preterala i vratim 2, dosta mi je naravno jedan jer to je samo po nekad za dorucak. 

Smislila sam recept jos pre neki dan i zapisala ga da mi ne ode u zaborav, kao da sam znala da cu uskoro pronaci pleh. 

Malo je drugacijeg izgleda sapica, nego one modle koje ja pamtim da smo imali u Mokrinu. One su bile ostrijih nabora pa su se na sapici bolje primecivali. Nema veze, sada kada sam ih pronasla necu da im trazim dlaku u jajetu.


- 60gr putera
- 100ml belanca ili 2 jaja
- 75gr jecmenog brasna
- 1/4 p.z.p.
- so (vrlo malo, samo radi ukusa)
- brasno od rogaca

Odlucila sam se za jecmeno brasno jer ono je u mojoj prodavnici najfinije samleveno i pod prstima je kao fino belo brasno. Pokazalo se da sam uradila dobar odabir.

Pomesala sam sve osim rogaca i kasiku po kasiku dodavala rogac dok nisam dobila testo koje se ne rasipa, vec ostaje u odgi. Tako sam dodala 3 pune kasike rogaca. Mesila sam sa rukavicama jer se testo ne lepi za njih, a bez njih bi bilo lepljivo i komplikovano.

Zaboravila sam da izmerim testo kad sam ga zamesila, ali kada se ispeklo bilo je tacno 300gr (12 sapica). Ako se orijentisemo sa puterom, koji je dozvoljen 20gr dnevno, znaci da moze da se pojede maksimum 6 sapica za dorucak. Ja cu pojesti 3 sa kefirom u koji cu ubaciti chia semenke 30gr. Pre toga cu pojesti palacinku od jecma namazanu sa humusom sa pecenom paprikom. Eto, gotov dorucak i meni srce na mestu.


6 коментара:

  1. Анониман13. 11. 2016. 11:23

    Šapice su izvrsne.Spremala sam ih nekoliko puta. Hvala, Jadranka. <3

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман1. 2. 2017. 10:47

    I sada ću ih opet praviti. Moja kćerka ih obožava. Thanks, generation. <3

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман28. 3. 2017. 03:57

    Nesto mi nije jasno oko jajeta dali samo belance ili moze i cela jaja htela bih da napravim pa ako mozete da mi pojasnite hvala unapred inace divno izgledaju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U receptu pise 100ml belanca ili 2 jaja, pa vi odlucite sami. Jedno belance je priblizno 30ml.
      Drago mu je da vam se recept dopao.
      Pozdrav

      Избриши