Ovo je bila samo jedna proba, cisto iz dosade, da vidim da li sam zaboravila kako se zamesi hleb sa kvascem. Ali i on moze da se pojede istostiran jer je od dozvoljenog brasna. Ovo su dva mala hlebica i ja sam uvek jako srecna kada ovako naraste i rascveta se hleb, jer tada znam da sam bas uzpela.
Inace ovo testo ja isto koristim za nase najobicnije krofne i zovemo ih krofne od hlebnog testa. Moja mama je imala najbolju prijateljicu koja je drzala sa svojom porodicom pekaru. Tu sam ja sve njihove "tajne" posmatrala nezainteresovano kao dete, ali ipak toliko toga mi je ostalo u secanju. Eto ne mogu, a da se ne setim sviju njih i svog detinjstva.
Znaci, nemam da vam pisem neki specijalan recept. Sve je to odokativno i zavisi od toga koliki hleb zelite. Ovo su dva mala hlebica, pa sam i uzela malo brasna, vode, kvasca, soli i vrlo malo ulja da dam testu samo sjaj. Zamesiti vrlo meko testo koje se ne lepi za prste, a to se dobije upornim mesenjem (ja sam mikserom za testo). Pustila sam da se jednom digne testo, pa sam premesila, podelila ga na dva dela oblikovala , zasekla po sredini i ostavila u tepsiju da nadodje jos jednom. Kada je nadoslo stavila sam u zagrejanu rernu na 220C. Brzo je bilo peceno jer su mali hlebici bili. Kada sam ih izvadila iz rerne premazala sam ih malo sa otopljenim puterom da lepo mirise i da dobije lepsu boju.
Za vreme rata smo svi naucili da mesimo hleb od raznoraznih tipova i vrsta brasna.
Istostiracu ga za dorucak i napraviti sendvice njima za poneti.
s.p.skroz je hrono ako mu tostiranjem "ubijete" kvasac.
Нема коментара:
Постави коментар