14.08.2014.

KNEDLE OD MESA



Priznajem da ovakve knedle i na ovakav nacin nisam nikad pre hrono ishrane pravila. Od kako sam usla u hrono svakodnevno mi naviru silne ideje oko nacina spremanja da bi obroci bili zanimljiviji jer su i moji momci na hrono.

Ove knedle mogu da se naprave od svake vrste mesa, najbitnije je da nema masnoce. Vrlo jednostavno i brzo ih spremam, a to mozete inace primetiti u mojim receptila lakocu spremanja. 

Moj tata je meni uvek govorio da ne smem da ocekujem od ljudi da razmisljaju kao ja i da moram uvek da pristupim kao da to sto cu da im pricam prvi put cuju. Dok sam bila mnogo mladja mislila sam da sve sto ja znam i drugi znaju. To je bila posledica mog ranog odrastanja i naglog sazrevanja zbog gubitka majke. Sve sto su mi oci videle ja sam zelela rukama da stvorim i verovatno sam mislila da sva deca mog uzrasta tako gledaju na zivot. Tata je primetio da sam godinama daleko ispred mojih vrsnjaka pa mi je zbog toga skreta paznju da oni o zivotu ne znaju ni delic koliko ja znam i da nismo na istoj talasnoj duzini.

E, zato ja sada imam te posledice i uvek se trudim da nekom objasnim najjednostavije sto moze, a verovatno vise nema potrebe za time jer smo sada svi odrasli ljudi. Tako i nastaju svi moji obicni i jednostavni recepti iz zelje da me svi razumeju.

Za knedle odaberite bilo koji komad nemasnog mesa, ali uvek samo od jedne vrste zivotinje, jer se u hrono ne mesaju vise vrsta. Prvo obavezno sameljem meso na masinu za meso jer sam primetila da tako dobijem daleko kompaktniju masu. Kada sam samlela meso na masinu za meso, ubacila sam ga u blender da se dobro izmiksa i pretvori u masu koja lici na pastetu. Malo ide teze jer se meso brzo zalepi za zidove blendera ali iskljucim ga pa sa spatulom spustim prema dole. Tako ponovim nekoliko puta dok mi se ne dopadne kako je izmiksano. Od zacina stavim: so, biber, crni i beli luk u prahu i malo na vrh noza sodu bikarbonu. Izvadim iz blendera, stavim u neku posudu i mokrim dlanovima pravim malene kuglice kao veca tresnja. Kada sam ih oblikovala pustam ih u prokljucalu vodu, smanjim da polako vri i poklopim. One ce narastiti od sode bikarbone, ali ce kasnije da splasnu kada ih izvadite iz vode. Jako je bitno da ih oblikujete mokrim dlanovima da bi bile glatke. 

Univerzalne su i mozete praviti od njih kasnije sta vam dodje na mastu. Evo nekih od ideja

sa cuspajzom od vise povca


isecene na salati


sa satarasom i salatom od kupusa




Нема коментара:

Постави коментар