1. 10. 2020.

BAJADERA


- 400gr šećera
- 300ml vode
- 360gr putera (može pakovanje od 450gr)
- 300gr oraha
- 700gr mlevenog keksa (plazma)
- 2 kesice rum šećera
- 100gr čokolade

Zagrejati vodu sa šečerom i rum šećerom (mislim na onaj šečer kao što ima vanilin šećer). Nekad stavim mleko umesto vode ako nije posna varijanta. Kada se šećer istopi dodati maslac. Kada se sve fino sjedini dodati orahe i kekse. Može da se desi da  keksa ne bude dovoljno, to sve zavisi od vrste keksa koji se koristi. Lično volim najviše da koristim belvitin mleveni, on je meni najpogodniji za bajadere. Ali kada nam stigne u dalekoj Kanadi posna plazma, onda isključivo nju koristim. Ako bude potrebno vi dodajte  pomalo dok ne dobijete gušću masu. Dobro promešati da sve bude kompaktno i podeliti na dva dela. U jedan deo staviti 100gr otopljene čokolade i fino promešati da se sjedini. Uglavnom sve to brzo radim da me ne bi gustina prevarila, pa mi se tada razdvajaju slojevi prilikom sečenja. 

Meni ovo treba da bude 2kg bajadere pa sam zato pravila velike mere.  Bajaderu ću razliti u pleh dimenzija 42x30cm. Prvo čokoladni deo, pa onaj  bez čokolade i odozgo preliti sa:

- 300gr čokolade 
- 5 s.k. ulja





Нема коментара:

Постави коментар