5. 10. 2020.

L.P. JABUKE S GRIZOM- 5 jaja - 500gr šećera - 400ml ulja - 200ml mlijeka - brašna po potrebi da bude izuzeto meko - 2 prašak za pecivo za nadjev : - 5kg kg jabuka - 400gr šećera - 5 kašika griza - 1 kaška cimta Zamesiti izuzetno glatko i meko testo koje se ne lepi. Ja sve bez brašna umutim u mikseru, pa rukavicama zamesim testo jer se tako najlepše zamesi izuzetno meko testo, bez rukavica se mnogo lepi.

Jabuke ogulim, izrendam, pošećerim, dodam cimet i dinstam dok ne omekšaju, zatim dodam griz, sve dobro promešam, ostavim da se ohladi i tek onda filujem.

Od polovine testa napravim desetak loptica i pritisnem ih da testo ne bude deblje od 2cm. Poređam ih na tepsiju i ostavim u zamrzivaču. Drugi deo testa razvijem, veličine pleha, na radnu površinu posutu brašnom. Pošto je testo izuzetno meko, isečem testo na 20 kocki i prenesem u pleh, koji ne treba ničim da se maže, jer je testo dovoljno masno i fino se kasnije odvaja prilikom sečenja. Kada sam sve kocke rasporedila po plehu, rukom sve fino utapkam da bude jedna celina. Ustvari sada imam jednu drvenu malu oklagiju, bez drški, ona mi služi baš za ovakve vrste poslova. Sa njom sve bude fino ravno i ne vide se spojevi testa. Odozgo testa rasporediti prohlađene dinstane jabuke i sada sa već smrznutim testom iz zamrzivača na krupno rende direktno nad jabukama rendati testo na krupno rende. Sve vreme voditi računa da se fino i ravnomerno rasporedi.

Peći u već zagrejanu rernu na 180C. Tačno vreme ne znam da vam kažem jer jer sve zavisi od rerne i jačine struje. Ja pratim dok testo ne dobije finu boju. Nekad je to kroz 20 minuta, a nekad prođe i 1/2h. Kada je pita pečena, izvadim iz rerne i ostavim da se skroz ohladi, jer tada se najbolje seče. Ali možete je seći i kada se malo prohladi. Ja volim da kocke budu savršene, pa je sećem tek skroz hladnu.

Ovo je moje osnovno testo za lenje pite, ali punjena budu sa svim mogućim kombinacijma, kad šta imam.

Jedan dugi period sam testo mesila sa puterom i bila bez razloga uporna, ali sam ipak odustala jer puter ne dozvoljava testu da bude onako fino meko kao sa uljem. Zaista budu skroz dve različite vrste testa, samim tim i dve različite lenje pite.

Нема коментара:

Постави коментар