15.09.2018.

MINJON KOCKE KAPUĆINO


Moram da odmah kažem da su moje mere stvorene za 4 pakovanja kora za MEDENU ali može i za MAĐARICU ili MEDENU PITU. Naravno možete i sami da napravite kore ako više volite domaće.

Ja ću napisati tačne mere za 4 kolača sa po 4 kore, jer ja to tako radim, pošto meni treba puno minjona. Sve mere podelite na 4 dela i to je onda za 4 kore ili jedno pakovanje gotovih kora.

Takođe, ovde tačno piše šta sam ja koristila, a vi možete praviti zamenu namirnica ako želite.

- 1,5 litar mleka.
- 300gr bele čokolade.
- 300gr šećera u prahu.
- 300gr kristal šećera.
- 450gr maslaca.
- 5 + 2 supenih kašika neskafe.
- 240gr gustina (ili 6 pudinga od slatke pavlake).
- 4 pakovanja kora (16 kora).
Od mleka, kristal šećera, 5 kašika neskafe i gustina (ili pudinga) skuvati uobičajeno "puding" kao što to inače radite.
Kada ste ga skuvali, isključite ringlu, u to ubacite čokoladu i mešajte kod se sve ne sjedini. Ovo bi trebalo skroz da se ohladi ali poklopljeno da se ne bi uhvatila korica odozgo. Pošto ja pravim velike kolicine, fil odložim do sutra u frižideru. Ako pravite fil samo za jedno pakovanje, to će biti hladno za par sati u frižideru. Kad se skroz ohladilo, dobro mikserom izmiksati da dobijete finu kompaktnu masu. Posebno dobro umutiti maslac i šećer u prahu u penastu masu. Zatim sve to dobro sjediniti jedno s drugim i filovanje može da počne. Za 4 kore, treba 3 fila ( za svaki slučaj da napomenem). Ja odozgo stavim nesto lakše kao sto je daska za sečenje, samo da bi se kore fino zalepile za fil. Odložim u frižider i sutradan ih isečem na kockice 3x3cm uz pomoć lenjira (ravnala) ali ih prethodno ostavim u zamrzivaču 1h da se jače ohlade jer tada se seku savršeno.
Za prelivanje kockica, čokoladu otopiti sa 2 kašike neskafe na pari zajedno sa uljem, neprekidno ih mešati. Kada se sjedinilo ostaviti malo po strani da se prohladi jer se onda bolje i lakše radi. Možda malo zvuči ne logično ali kada je čokolata jako topla onda se zgusne, ali zato kada se samo blago topla, kao kada se istopi na suncu, onda je mnogo tečnija i savršena je za prelivanje  minjona. Pre nego počnete da prelivate kocke minjona, mikserom  izmutite da se keskafa skroz usitni.

Možda vi već imate svoje sisteme kako prelivate minjone čokoladom. Ja ih umočim u čokoladu i ređam na rešetku.
To je takav tip fila, isti kao i za torte, pa minjone obavezno treba čuvati u frižideru.
Za prelivanje ove količine isečenih kockica je potrebno 700gr bele čokolade i 100gr crne. Možda to baš neće biti skroz tačna potrebna mera jer sve zavisi od gustine čokolade, ali vi će te proceniti sami. Ja na 100gr čokolade dodajem 2-3 kašike ulja. Ali to ne mora da bude uvek tako jer često puta dok kocke prelivam moram da dodam još ulja jer nekad bude čokolada baš gusta.


Na ovoj fotografiji se bolje vidi kako ja to radim



Нема коментара:

Постави коментар