13. 11. 2017.

HRONO LENJA PITA


Evo jedan recept u pola mere od originalnog recepta. Ovo testo za lenju pitu ne može a da ne uspe. Samo što sam ga prilagodila za hrono užinu, inače je sve ostalo isto.

Sastav za testo:

- 2 žumanca
- 100ml agava
- 50ml vode
- 100ml kokosovo ulje
- 1/2 pecivo praška
- speltino brašno po potrebi

Sastav za fil:

- 1,5kg nakiselih socnih jabuka
- sok od limuna po potrebi
- 1/2 kašičice cimeta

Pena za gore:

- 2 belanca
- 4 kasike agava sirupa

Pekla sam u okrugloj tepsiji prečnika 25cm i bilo je sasvim dovoljno. Možete naravno i  četvrtastu. 

Jabuke mozda i ne mora toliko, ali ja volim da lenja pita bude "bogata" pa koristim dosta jabuka. Moze da se upotrebe sve vrste jabuka, ali najvise volim socne sto su kisele ili malo kisele. Oljustiti jabuke i ocistiti od semenki, na krupno rende narendati i staviti na se dinstaju. To vec svi znate kako se radi. Dodate malo agava sirupa da bi brze pustile sok i dinstate ih dok ne ukuva sva tecnost. Treba da su kompaktne, da se ne razilaze, a to ćete dobiti samo ako sva tečnost ispari. Posuti sa cimetom, kada su gotove treba da izgledaju kao gusti dzem. Vi mozete da podesite kiselost jabuka sa sokom od limuna (mislim na iscedjen limun).

Testo zamesite na sledeci nacin. Prvo umutiti zumance i agava sirup, nastaviti da mutite i dodati ulje, pa vodu. Belo brašno sam uvek koristila za  lenju pitu ali mogu i druga brasna, kao što je meka spelta. Brašno dodajem postepeno dok ne dobijem testo koje se nece lepiti za ruke ali ce ostati meko. Radna povrsina treba da ima dosta brasna na sebi jer je testo meko i lepice se bez brasna. Od tvrdoce testa ce vam zavisiti da li ce lenja pita biti socna ili suva.

Ovo testo nikako ne moze da se prenese oklagijom u pleh. Testo podelite na dva dela i razvaljate ga na brasnjavu radnu povrsinu, tacno da bude dimenzija pleha. Isecete na kocke 10x10cm ili kako vama odgovara, pa prenosite i redjate u pleh. Sve to sa prstima podesavate i tapkate da se sastavi kao jedna celina. Odozgo rasporedite fil od jabuka. Drugu koru mozete na isti nacin da prenesete kao prvu. Moze i da tu drugu zamesite malo tvrdje pa da na krupno rende odozgo narendate testo ali pazite da bude ravnomerno rasporedjeno.

Pecete u zagrejanu rernu na 220C ali kada ubacite pleh smanjite na 180C

Sto se tice belanca sto vam ostaje, mozete da iskoristite kao sto se vidi na slici ali ne morate. Lenja pita kada se ispece mozete samo da je pospete sa prah secerom. Ako necete stavljati belanca onda pecite dok kora ne dobije lepu pečenu boju. Ali ako zelite da stavite belanca onda njih stavljate tek kada pocne da se hvata boja na koru. Belanca dobro umutite sa agava sirupom, kao za puslice i namazete preko kore koja se tek na pola ispekla. Kod se cela lenja pita ispece i kora ce se osusiti. Nije lose ni ako se belanca samo na pola osuse, isto bude super.

p.s. Inace to je omiljen kolac mojih pocetnickih radova u kuhinji iz vremena kada sam ucila sa recepata koji su se nalazili na kesicama od vanilin secera i praska za pecivo. Ako nesto i nisam kapirala, tu je bila uvek moja draga komsinica baba Draga ili babica Milica. Njih dve su uvek bile spremne da mi istinski pomognu i da me ne prevare oko izrade. Ni posle 40 godina, ne mogu da uzmem bilo sta da radim u kuhinji, a da ih se ne setim sa puno postovanja i ljubavi.






Нема коментара:

Постави коментар