12. 11. 2017.

HLEB SA SEMENKAMA



Hleb je neiscrpan izvor ideja. Kakvo god brašno da imate, uz dodatak, začina, semenki, nekih drugih namirnica, uvek će da bude to neki nov hleb. Najbitnije je da testo bude kompaktno, da ga dobro ispečete i da ne ostane u sredini nedovoljno pečeno.

Ovaj hleb je sa 4 vrste brašna, 3 vrste semenki i još je bilo čvaraka da zamiriše.


- 125gr brašno od heljde
- 125gr brašno od raži
- 125gr brašno od ječma
- 125gr kukuruzno brašno
- semenke lana, golice i suncokreta
- 200ml droždina (ono sitno što ostane od čvaraka), ne mora
- 500ml vode
- 1 pecivo prašak
- kašičicu soli


Zbog kukuruznog brašna ovo je vanrestriktivni hleb. Ali ako kukuruzno brašno zamenite sa nekim dozvoljenim u restrikciji, onda će biti za restrikciju. 

Količina vode možda neće biti precizna ali uglavnom treba da se dobije gusto testo koje teško spada sa varjače. U vodu uspite sva brašna i so, dobro promešajte da se sve fino sjedini. Smesa treba da bude dosta gušća od smese za palačinke. Ako treba još vode, dodajte. Ostavite da odstoji pola sata, kako bi brašna upila potrebnu količinu vode. Na kraju bi smesa trebala da bude gusta i da teško spada sa varjače. Tu dodajte droždine i pecivo prašak. Dobro promešajte i uspite smesu u posudu u kojoj će se peći. Rasporediti testo ravnomerno, mokrim rukama namazati testo odozgo i posuti  celu površinu sa semenkama. Obavezno stavim prvo papir za pečenje, pre nego sipam smesu u posudu, kako ne bih brinula da li će se možda testo zalepiti. Kada pečem u silikonske modle tada naravno ne koristim papir.

Rernu zagrejati na 200C, kad ubacimo da se peče, smanjimo na 180C i pratimo pečenje. Kada menja boju i dobija lep pečen izgled, probati sa drvenim štapićem da li je u sredinu testo pečeno, da li se lepi za štapič. Kada se ne bude lepilo tada je gotov, pečen.


Izvaditi iz rerne i iz posude gde se pekao hleb. Uvek držim na rešetku da se hladi. Ne treba da ga utrpavate u krpu ili papir za pečenje. Sasvim lepo korica omekša i bez utrpavanja. Kada se ohladio, tada ga umotajte i čuvajte u zatvorenom. Ako če trajati duže od dva dana, držite ga u frižideru ili na nekom drugom hladnom mestu da brašno ne bi nastavilo da se fermentiše na toploti.

Ovaj hleb ima jako lep ukus i miris zahvaljujući droždinama, a mene je ponovo podsetilo na jednu Nemačku pekaru u Berlinu gde su svaki dan pravili dve vrste hleba sa droždinama i pečenim crnim lukom.

Da napomenem, mnogo mi se dopada kukuruzno brašno u hlebno testo jer ga čini elastičnijim.




Нема коментара:

Постави коментар