11.02.2017.

MLADI HRONO SITNI SIR




Ovo je jedan od najjednostavnijih i najbrzih nacin da dobijemo sir po hrono rezimu koji se koristi u restrikciji samo za dorucak. Ja cu vam objasniti tacno onako kako su mene naucile komsinice pre 40 godina. Jedino sto sam tada koristila sirce umesto limuna. 

- 1 litar mleka
- sok od jednog limuna

Najbolje je da mleko bude sa manjim procentom masnoce,  jer kada kilogrami stoje, prvo se predlozi da se smanji ili ukine mlecno. Tako da ja vama iz licnog iskustva predlazem da sami pravite sir i to sa ne vecim procentom od 2% mlecne masti. Ako kupujete domace mleko, prvo ga skuvajte, pa ostavite do sutra da se ohladi. Prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frizideru i nemojte ga poklopiti da bi se uhvatio kajmak. Sutradan skinite polako kalmak i tada stavite mleko da se zagreje ali ne da prokljuca i dodajte jedan iscedjen limun. Iskljucite ringlu i mesajte mleko dok se surutka ne odvoji od sira. Zatim pazljivo precedite u cetku i stavite nekoliko puta presavijenu gazu. Sir se za par sati ocedi od surutke, ali vi mozete da ga ostavite  i u frizideru preko noci da se cedi, tada bude tvrdji. 

Нема коментара:

Постави коментар