13. 6. 2016.

ZA SNIŽAVANJE VISOKOG PRITISKA


Mnoge vrste voća i povrća prirodno snižavaju pritisak. Predlažemo nekoliko kombinacija.

*****************************
KOMBINACIJA br. 1: celer, šargarepa, cvekla

Natrijum hlorid (so) povećava krvni pritisak, ali prirodni natrijum iz celera ne deluje na povećanje, već naprotiv, on snižava pritisak. Možete da pijete sok samo od celera, a možete i da ga pomešate sa šargarepom i cveklom. Cvekla takođe pomaže u normalizovanju pritiska.

SAVET: U sokovniku iscedite sok od 3 rebra celera, jedne manje šargarepe. Sok od cvekle dodajte povremeno u ovu kombinaciju.


******************
KOMBINACIJA br. 2: 
spanać, peršun, šargarepa

Hlorofil iz spanaća i peršuna čisti krv, a u kombinaciji sa šargarepom koja deluje kao antioksidant, ovaj sok, kada se redovno pije, pomaže u snižavanju pritiska.

SAVET: Napravite sok od veze spanaća, srednje šargarepe i šake peršuna.


*************************
KOMBINACIJA br. 3: 
dinja, beli luk, praziluk, limun/limeta ili jabuka

Dinja je bogata vodom i kalijumom koji su efikasni u snižavanju i održavanju normalnog krvnog pritiska. Beli luk i praziluk deluju kao antikoagulanti (razblažuju krv sprečavajući stvaranje ugrušaka). Dodajte i jednu zelenu jabuku ili četvrtinu limuna, da biste poboljšali ukus.

SAVET: Napravite sok od četvrtine dinje, 2-3 čena belog luka i/ili praziluka.


***********************
KOMBINACIJA br. 4: 
ljuta papričica, beli luk, peršun, limun/limeta

Ljuta papričica je veoma zdrava, ali kada je uzimate sa drugim povrćem i začinskim biljem, efekti na zdravlje se povećavaju.


SAVET: Napravite sok od 1-2 ljute papričice (crvene, žute ili narandžaste), 2-3 čena belog luka i veze peršuna. Dodajte sok od pola limuna ili cele limete – na ovaj način ćete poboljšati ukus.
izvir:tinkturedrsulca  (Preuzeto iz broja 4 časopisa Dr Kuvar)

Нема коментара:

Постави коментар