29. 4. 2016.

OD BANANE SA BANANAMA


Još jedan recept od onih dana kada sebi priuštim nešto od hrane termički obrađeno. Danas je to bilo jelo sa bananama i banana brašnom.

- 1 kašičica palminog šećera
- 50ml kokosovog ulja
- 2 jako zrele banane
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 puna kašika banana brašna
- 1 puna kašika integralnog brašna
- 1 puna kašika ovsenih pahuljica
- vrlo malo soli himalajske
- 1 kašičica p.z.p. (pecivo prašak)
- 2 pune kašike rogač chips
- kokosovo mleko (po potrebi)Odmah da kažem šta ne mora i šta može da bude zamenjeno. Definitivno nisam trebala staviti palmin šećer jer su banane dovoljno bile slatke, a i rogač chips je isto prilično sladak. Ulje ne mora da bude kokosovo, može i neko drugo koje imate. Takođe mleko kokosovo možete zameniti sa nekim drugim koje imate. Čak možete staviti vodu umesto mleka, isto će biti u redu.

Najbitnije je da namirnice odabirate po osećaju koja namirnica sa kojom ide i nećete nikada pogrešiti u sastavu vašeg recepta. Namerno nisam napisala da je ovo hleb jer to svi rade, ali ruku na srce , ovo nikada ne može da bude hleb jer je po sastavu kolač. Ipak, kada sam počela da odabiram namirnice imala sam u mislima hleb i tako sam i krenula da osnova bude brašno i voda uz još neke dodatke koji će ići jedni sa drugim. Eto, tako sam dobila predivan recept i verujte mi da se nećete pokajati ako ga budete upotrebili.Raspisala sam se, a vi svi čekate da pročitate kako sam spremila ovaj predivni kolač/hleb  OD BANANE SA BANANAMA.

Namirnice sam dodavala tačno tim redom kao što sam ih i pisala, jer mi je tako i dolazilo šta bi mogla staviti. Na kraju sam dodavala mleko dok nisam dobila gusinu kao što možete videti na fotografiji. Banane, šećer i ulje sam zajedno gnječila viljuškom dok nisam banane skroz pretvorila u kašu. Zatim sam dodala ostale sastojke i sve grubo promešala, pa sam počela dodavati mleko. Smesa se vrlo malo lepi za zidove činije, tako da je lako špatulom prikupiti u kuglu (obgu) i prebaciti u namazanu modlu ili kao ja što sam unutrašnju stranu posude obložila masnim papirom ali može i običnim papirom za kolače.Pekla sam u zagrejanoj rerni na 180C skoro sat vremena ali to je sve individualno kao što već znate. Zavisi i od struje i od rerne i od dobijene gustine testa, pa vi proveravajte sa drvenom čačkalicom po sredini testa da li se lepi i da li je pečeno.

 Pekla sam u malu tepsiju dimenzija 19x8cm, a ispečen je bio težine 650gr. Mnogo je teži nego što bi se to po dimenzijama reklo. Ako ne volite slatko, stavite onda samo jednu kašiku rogač chips, biće dovoljno. Za moj ukus moglo bi manje da bude slatko. Prelep je i ukus i miris. Cimet i rogač su se fantastično složili.


Нема коментара:

Постави коментар