20.12.2015.

SIROVI BOŽIĆ - Dr Šulc


Dolazi vreme praznika i veselja,tako da smo pripremili za vas jedan interesantan i zdrav predlog za sirovu trpezu.Nadamo se da ćete uživati u ovom zdravom  prazničnom meniju, a mi Vam želimo ukusne i sretne nadolazeće praznike! Tim „tinkture Dr Šulca“
SUPA OD BUNDEVE I JABUKE  (predjelo)
Sastojci:
2 šolje naseckane bundeve 
2 jabuke
½ srednjeg do većeg avokada
½ kašičice naribanog svežeg đumbira
1 čen belog luka 
1 kašičica prirodnog jabukuvog sirćeta
1 mali luk
½ kašičice slatke crvene paprike ,1 kašičica himaljske soli
2 čaše tople vode
Priprema:
Sve sastojke dobro izradite u blenderu da dobijete glatku supu. Po želji možete dodati još vode ako želite da supa bude ređa. Pre posluživanja supu možete ukrasiti sa malo bundevinih semenki i svežeg vlašca ili peršuna.
SALATA OD ZIMSKOG POVRĆA SA MAJONEZOM (glavno jelo)
Sastojci za salatu:
1 mala glavica karfiola,sitno naseckanog
1 mala glavica brokolija,sitno naseckanog
1 veća šargarepa, naribana
½ srednje glavice korena celera, naribanog
1 mali nar, očišćen
Majoneza:
1 šolja indijskih oraščića (namočenih oko 2h)
1 kašika limunovog soka ili  prirodnog jabučnog sirćeta
1 kašika agavinog sirupa
1 kašičica luka u prahu
1-2 čena belog luka
1 šolja vode
soli po ukusu
Sve sastojke za majonezu dobro izradite u blenderu do glatke smese. Dodajte vode po potrebi. Prelijte povrće i dobro ga izmešajte sa majonezom.
BOŽIĆNA VEKNA
vekna50
















Sastojci :
2 šolje pšenice (ili neke druge žitarice) potpoljene preko noći
1 veća šargarepa
1-2 stabljike celera
1 šolja badema (namočenih)
1 šolja oraha
šaka sušenog paradjza
1 luk,1 režanj belog luka
1 kašičica himalajske soli
1 kašika agavinog sirupa,1 kašika limunovog soka ,1 kašika svežeg peršuna
1 kašičica origana ,½ kašičice ruzmarina
Priprema:
Prvo dobro sameljite bademe i orahe. Potom sameljite pšenicu,dodajte bademe i orahe zatim  povrće, dobro izradite u procesoru hrane, a zatim dodajte preostale sastojke. Ako vam se čini da je smesa presuva, možete dodati malo vode. Kad su se svi sastojci dobro sjedinili, oblikujte veknu i stavite je u  dehidrirator na 40°C oko 6 sati. Zatim maknite podložak (ili papir) na kojem se sušila, okrenite veknu ,stavite je na policu bez podloške da se suši još 2 sata.
PITA OD JABUKA SA KARAMEL PRELIVOM (desert)

Kora:
½ šolje badema
½ šolje oraha
1 šolja grožđica
prstohvat soli
Priprema:
Sastojke izradite u procesoru hrane (blenderu) da dobijete homogenu smesu. Od nje oblikujte koru za pitu i stavite je u frižider na nekoliko sati da se stvrdne (opcionalno).
Punjenje:
4-5 jabuka
šačica grožđica
1 kašičica cimeta
4 kašike agavina sirupa
Jabuke naribajte te ih pomešajte sa ostalim sastojcima. Napunite koru. Nakon ovog koraka možete staviti pitu u dehidrator na 2-3 sata da se ukusi bolje prožmu i sjedine, ali možete i preskočiti ovaj korak.
Karamel:
7-8 svežih urmi
¼ kašičice vanile u prahu
1 čaša vode,¼ šolje seckanih badema (namočenih)
Sve sastojke dobro izradite u blenderu do glatkog homogenog karamela. Njime prelijte punjenje od jabuka.

izvor: http://tinkturedrsulca.com/2015/12/20/sirovi-bozic/

Нема коментара:

Постави коментар