19. 10. 2015.

MLADENČIĆI


U mome kraju u Banatu, nikada niko nije spremao ovaj slatki kolac. Za njega sam saznala tek pre 8 godina, kada je u nasoj radnji dosla zena da ih naruci. Niti se u mome kraju slave "mladenci" kao u nekom delu Srbije. Vojvodina se skroz razlikuje po obicajima.

500gr brašna
- 250ml vode
- prstohvat soli
- paketić kvasca
- kašičica šećera
- narendana kora limuna
- 2 kašike ulja
- med za premazivanje

Rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, malo brašna i tople vode, pa ostaviti da naraste. U posudu za mešenje sipati pola kilograma brašna, malo soli, pa dodati nadošli kvasac i toplu vodu. Dodati i narendanu koru jednog limuna. Zamesiti meko, glatko testo, pa ga ostaviti pokriveno oko pola sata, da naraste.
Potom testo premesiti,, razvaljati na debljinu oko jednog centimetra, pa čašom vaditi pogačice. Ređati u pleh, svaku namazati uljem i ostaviti da još malo narastu. Peći u rerni na 200C/~10' , da porumene. Pečene mladenčiće premazati medom dok su još topli i služiti.

2 коментара:

  1. Lep recept, ali sta je to u sredini pogacice, orah?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To su cvetovi od voca. Fotografiju sam pozajmila jer moje nisu bile toliko lepe.
      Pozdrav Miro :*

      Избриши