18. 6. 2015.

NIGELLA SATIVA - curukotica - CRNI KUMIN


Danas se semenke crnog kima koriste kao začin u raznim kuhinjama. Ali, osim upotrebe u kulinarstvu, semenke crnog kima mogu da donesu dosta zdravstvenih dobrobiti, pa su tokom istorije bila jedna od najcenjenijih medicinskih biljaka.

Semenke crnog kima sadrže preko 100 hemijskih jedinjenja, od kojih neka tek treba da budu identifikovana. Smatra se da je njegov glavni aktivni sastojak kristalna supstanca pod nazivom nigelon. Osim toga, crni kim sadrži timokinon, beta-sitosterol, mirinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitooleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku ksielinu, arahidonsku kiselinu, belančevine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.


Crni kim (Nigella sativa) poseduje izuzetna blagotvorna svojstva, koja ga čine jednom od najmoćnijih poznatih medicinskih biljaka.
Seme crnog kima je tamno, tanko, srpastog oblika. Njegove semenke se koriste vekovima na Srednjem Istoku, Meditarenu i u Indiji.


Ja ga za sada koristim samo za posipanje lepinja.


izvor:zdravahrana.com

Нема коментара:

Постави коментар