Fotografija bas i nije neka reprezentativna jer je uslikana na poslu na brzaka. Kuci je nisam pravila jer sada se drugacije hranimo, pa nam ovi sastojci vise nisu prikladni za nas organizam.
Sastav za testo:
- 2 zumanca
- 200ml secera
- 100ml mleka
- 200ml ulja
- 1 vanilin secer
- 1 pecivo prasak
- brasna po potrebi
Sastav za fil:
- 2kg nakiselih socnih jabuka
- sok od limuna po potrebi
- secer po potrebi za jabuke
- kasicica cimeta
Pena za gore:
- 2 belanca
- 4 kasike secera
Odmah da napomenem u pitanju je klasican pleh i mislim da su dimenzije 30x40cm. To su oni plehovi sto su se dobijali sa elektricnim sporetom zajedno. Mislim na one od pre 50 godina. Nemoj da sad slucajno nekom padne na pamet da se smeje, jer sam najozbiljnija. Sporete smo menjali ali plehovi su prelazili iz generacije u generaciju. E pa eto, vi se sada orijentisite u kakvom plehu ili tepsiji cete vi da radite. Da li zelite da vam kore budu deblje ili tanje.
Jabuke mozda i ne mora 2kg, ali ja volim da lenja pita bude "bogata" pa koristim dosta jabuka. Moze da se upotrebe sve vrste jabuka, ali najvise volim socne sto su kisele ili malo kisele. Oljustiti jabuke i ocistiti od semenki, na krupno rende narendati i staviti na se dinstaju. To vec svi znate kako se radi. Dodate malo secera da bi brze pustile sok i dinstate ih dok ne ukuva sva tecnost. Posuti sa cimetom, kada su gotove treba da izgledaju kao gusti dzem. Vi mozete da podesite kiselost jabuka sa sokom od limuna (mislim na iscedjen limun).
Testo zamesite na sledeci nacin. Prvo umutiti zumanca i secer, nastaviti da mutite i dodati ulje, pa mleko i vanilu. Belo brasno sam uvek koristila za lenju pitu ali mogu i druga brasna. Brasno dodajem postepeno dok ne dobijem testo koje se nece lepiti za ruke ali ce ostati meko. Radna povrsina treba da ima dosta brasna na sebi je rje testo meko i lepice se bez brasna. Od tvrdoce testa ce vam zavisiti da li ce se lenja pita biti socna ili suva.
Ovo testo nikako ne moze da se prenese oklagijom u pleh. Testo podelite na dva dela i razvaljate ga na brasnjavu radnu povrsinu, tacno da bude dimenzija pleha. Isecete na kocke 10x10cm ili kako vama odgovara, pa prenosite i redjate u pleh. Sve to sa prstima podesavate i tapkate da se sastavi kao jedna celina. Odozgo rasporedite fil od jabuka. Drugu koru mozete na isti nacin da prenesete kao prvu. Moze i da tu drugu zamesite malo tvrdje pa da na krupno rende odozgo narendate testo ali pazite da bude ravnomerno rasporedjeno.
Pecete u zagrejanu rernu na 220C ali kada ubacite pleh smanjite na 180C
Sto se tice ovih belanaca sto vam ostaju. mozete da ih iskoristite kao sto se vidi na slici ali ne morate. Lenja pita kada se ispece mozete samo da je pospete sa secerom. Ako necete stavljati belanca onda pecite dok kora ne dobije lepu boju. Ali ako zelite da stavite belanca onda njih stavljate tek kada mocne d as ehvata boja na koru. Belanca dobro umutite kao za puslice i namazete preko kore koja se tek na pola ispekla. Kod se cela lenja pita ispece i kora ce se osusiti. Nije lose ni ako se belanca samo na pola osuse, isto bude super.
Eto, to bi bilo to, bas sam ga mnogo objasnjavala, ali eto kada ne umem krace. Obecavam da cu uskoro praviti lenju pitu pa cu slikati u postupcima. Ova sto je sada na slici to sam radila na poslu ali tamo nema slikanja, tamo se samo radi.
p.s. Inace to je omiljen kolac mojih pocetnickih radova u kuhinji iz vremena kada sam ucila sa recepata od vanilin secera i praska za pecivo. Ako nesto i nisam kapirala, tu je bila uvek moja draga komsinica baba Draga ili babica Milica. Njih dve su uvek bile spremne da mi istinski pomoknu i da me ne prevare oko izrade. Ni posle 40 godina, ne mogu da uzmem bilo sta da radim u kuhinji, a da ih se ne setim sa puno postovanja i ljubavi.
Нема коментара:
Постави коментар