29. 6. 2015.

DISNITORSKA CORBA


Jesam iz kraja gde su aktuelne "zimske carolije" ali nisam odrasla u porodici gde se taj kult negovao. Moji roditelji nisu bili mesarosi. Radije su jeli povrce, ribu i nuzprodukte zivotinjskog porekla (mleko, jaja), a u zimskom periodu uvek smo imali dovoljno zaliha bakalara. Mama je divno spremala jela od bakalara, mogu i danas posle 40 godina da osetim miris i ukus tih divnih jela koje sam obozavala. Brudet mi je ostavio do dana danasnjeg najupecatljiviji ukus. Ali o tim receptima obecavam da cu posebno jednu stranicu otvoriti, samo da se ja pokrenem sa ovom mojom nogom da mogu samostalno da krenem po pijacama i prodavnicima.


Kada sam videla u mesari pakovanje sitnarija od svinjskog mesa , momentalno sam se setila vremena kada smo deca i ja ziveli na selu i kada su moji svekar i svekrva tradicionalno spremali zimske carolije i kada su svi hvalili moju disnitorsku paradajz corbu. Pa evo, ja je skuvala i sigurno je jos bolja nego ona na selu sto je bila, ali eto ni deca ni ja je nismo jeli, a sramota me da odnesem komsijama jer nisam sigurna da li se to jede u njihovom kraju. Danas kada sam je izvadila iz frizidera, a ona se pretvorila u pihtije skroz. Ipak sam odnela komsijama i jako su se obradovali. Rekli su da je ukus fenomenalan. Znam da je uspela kada je jedes, a usne se lepe, e to je taj ukus od kojeg se dobiju pihtije.


- meso od svinjskih sitnarija
- crni i beli luk
- sargarepa, zelen
- sok od paradajza
- riza ili tarana
- so, biber, zacini
- voda

U hladnu vodu stavim sitnarije i kada provri tu prvu vodu bacim. To ne mora da se radi ali meni ima prejak miris, pa uvek mislim ako bacim prvu prokljucalu vodu da ce umanjiti miris. Zatim nalijem opet hladnom vodom i stavim da se kuva. Cim pocne da kljuca dize se pena koju ja sa malom cetkom skalnjam odozgo ali smanjim temperatruru da se ne bi voda zamutila. Kada vise nema pene dodam sok od paradajza i kada provri ubacim lukac, zelen i sargarepu tako cele samo ociscene. Sve kolicine uskladite kako vi zelite. Dodati zacine, poklopiti i ostaviti polako da vri sve dok se meso dobro ne skuva. Ja kada je meso gotovo izvadim luk crni, sargarepu i zelen. Ne znam zasto to radim ali eto ja izvadim i u blender izmiksam pa vratim nazad. Nekad dodam pirinac, a nekad ovu testeninu sto sam i sada stavila. To se brzo skuva i to je to.


Danas sam usula u ovu ciniju i ostavicu u frizder da vidim kako ce izgledati sutra kada se pretvori u pihtije.

Нема коментара:

Постави коментар