17. 6. 2015.

AGAVA SIRUP

Prirodni, organski, okrepljujući zaslađivač, od plave agave. Veoma je sladak (30% slađi od običnog šećera), a istovremeno ima veoma nizak glikemijski indeks (17).
Ovaj sirup se sporo apsorbuje u krvi i ne dovodi do naglih skokova glukoze. On je zdravija zamena za šećere i veštačke zaslađivače. Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, sokova, kolača, vafla, preliva za salatu i svih drugih namirnica za koje se inače koriste šećer i drugi zaslađivači.

1 kašika šećera odgovara 0.8 kašike sirupa od agave.

Agava prirodno sadrži inulin, biljni polisaharid (međusobno povezane molekule fruktoze) koji nalazimo u povrću poput luka, šparoga i artičoka te kao prebiotik povoljno djeluje na mikrofloru crijeva potičući rast „dobrih“ bakterija.
Nedavne studije su pokazale da prisutnost inulina u probavnom traktu štiti od osteoporoze povećavajući apsorpciju kalcija i magnezija, a može i smanjiti rizik od pojave dijabetesa i raka debelog crijeva. Također se može miješati s citrusima i tako djelovati kao prirodni laksativ koji pomaže poboljšati peristaltiku crijeva i na taj način olakšati probavne tegobe.

Kada govorimo o agava sirupu najčešće se ističe nizak glikemijski indeks. Glikemijski indeks nam govori o učinku konzumacije određene namirnice na razinu šećera u krvi, a namirnice s niskim glikemijskim indeksom su poželjene u prehrani jer ne podižu razinu šećera u krvi. Upravo je to jedna od odlika koja krasi agava sirup i zato je pogodan za umjerenu konzumaciju kod ljudi s dijabetesom tipa 2 (neovisni o inzulinu). Pošto su agave biljke koje ne sadrže škrob bilo koje vrste, sirup je prikladan i za ljude koji su na bezglutenskoj prehrani.

Slatkoća, a i sastav kojeg u najvećem postotku čini fruktoza, zatim glukoza, minerali poputkalcijaželjeza i vitamina B i C, agava sirup čine pogodnim za korištenje kod ljudi alergičnih na med tj. peludna zrnca koja se mogu naći u medu. No, iako je hranjiva ne može se smatrati potpunom zamjenom za med, kao ni ostali zaslađivači poput javorovog sirupa, rižinog slada, kukuruznog sirupa i drugih koji služe kao zamjena za šećer, jer med je organski proizvod pčela dok se agava sirup proizvodi industrijski.

Međutim, med se ne preporuča davati dojenčadi zbog mogućnosti pojave botulizma - bolesti koja nastaje unešenjem bakterije koja u organizmu proizvodi toksin, jer je med poznati izvor bakterijskih spora koje mogu prouzročiti ovu bolest. Stoga, ukoliko se djeci izbjegava davati med iz tog razloga ili zbog alergije, agava sirup je dobar izbor. Ipak, treba naglasiti da djeci do godinu dana starosti nije potrebno zaslađivati hranu.

Нема коментара:

Постави коментар