15. 1. 2015.

CORBA SA SAMPINJONIMA





1 manji praziluk
1 keleraba
1 veća tikvica
oko 300g šampinjona
kašika sjeckane svježe mirođije ili peršuna
1l pilećeg ili povrtnog bujona (bistre supe)
oko 1,5dl mleka od badema
ravna kašičica senfa
pola kašičice kari začina
so, biber

Operite praziluk, odstranite mu gornji i oštećeni dio listova i isjeckajte na kolutiće. Operite i oljuštite kelerabu i isjeckajte je na kockice ili tanke kolutiće. Tikvicu operite, odstranite vrhove, odvojite trećinu sa strane, a ostalo isjeckajte na malo krupnije kocke. Šampinjone takođe operite, odvojte nekoliko krupnijih za dekoraciju i ostale nasjeckajte na krupnije listiće.
Na malo maslinovog ulja propržite praziluk, dodajte mu kelerabu, a posle nekoliko minuta i šampinjone i tikvicu. Dodajte ključali bujon ili ubacite kocku i provrelu vodu, izmiješajte, dodajte so i poklopite. Ostavite da se kuva na nižoj temperaturi oko 15-ak minuta.

U posebnu posudu ili šolju ubacite senf, kari i mleko od badema i malo izmiješajte. Dodajte kutlaču vode iz čorbe a zatim sve zajedno uspite u šerpu. Isključite ringlu, dodajte svježu mirođiju ili peršun, biber i so ako je potrebno.
Dok se čorba kuva, isjecite preostali dio tikvice na veoma tanke kolutove i šampinjone na četvrtine ili polovine ako su manji. Na kašičici maslinovog ulja propržite tikvice (ne na jakoj vatri) u poklopljenom tiganju. Nakon toga propržite i šampinjone.

Čorbu služite toplu, uz dodatak proprženih tikvica i šampinjona kao dekoraciju.

p.s.samo mala izmena jer u hrono se ne kuva sargarepa, pa sam je zamenila sa kelerabom i pavlaku sam zamenila sa mlekom od badema
 preuzeto(natanjiru.com)

Нема коментара:

Постави коментар