12. 12. 2014.

ORASCICI



Verujem da svaka kuca ima ove prese za orahe. Ako ih i nemate, onda mozete da pravite male loptice i da ih redjate na tepsiju i pecete. One ce se prilikom pecenja oblikovati u poluloptu i mozete sa njima da postupate isto kao i sa ovim testom iz prese. Za testo od kojeg sam dobila 12 oraha ili 24 polovina za orahe, upotrebila sam sledece:

- 60gr putera
- 50ml belanca 
- 100gr svetlog heljdinog brasna
- stevie
- badem mleko po potrebi
- 1/4 kasikice praska za pecivo

Puter treba da bude sobne temperature, a umesto 50ml belanca mozete slobodno da upotrebite jedno jaje. Ja vrlo retko koristim zumanca, pa zbog toga i usmeravam recepte prema svojim potrebama. Sto se tice stevie, ja koristim onu gustu u kapima i za ovo testo mi je trebalo 5 kapi. Ali ako neko koristi steviu u prahu onda neka zasladi kako pise u uputstvu. Takodje sto se tice heljde, ne znam da li u vasim prodavnicama ima svetlije i tamnije brasno heljde. Tamnije brasno je pogodno za hlebove, ali svetlije brasno je idealno za peciva, kolace, palacinke... Testo od brasna tamnije heljde se vrlo lako rasipa i plasim se da nece biti lako za raditi sa njim. Ako nemate svetlo brasno heljde, nego integralno heljdino, vi onda to integralno heljdino prosijete i dobicete brasno svelo za kolace.

Dakle, puter, belanca, svetlo heljdino brasno, stevia i p.z.p. promesati i dodati za pocetak mozda 20ml badem mleka i mesati spatulom da se testo sjedini i dobije gusta masa koja tesko spada sa spatule ili kasike (zavisi sa cime mesate). Bitno je da vam testo ne bude bistro a ni preterano tvdo. Testo treba lako prstima da se oblikuje. Posto se to testo lepi za prste , ja koristim rukavice i onda sa njima lako i brzo oblikujem. Prvo od testa namestite kuglicu koja ce biti zapremine koliki je i kalup, zatim stavite u kalup i prstima fino rasporedite da svugde se lepo popuni testo po kalutu. Ako nemate kalup onda pravite male kuglice kao za "breskva kolac" i njih redjajte na tepsiju. Pecite u zagrejanoj rerni na 180C/10 minuta.


Kada su se ispekle izvadite ih i poredjate na resetku da se skroz ohlade, jer testo mora biti ohladjeno da bi mogli pazljino izdubiti unutrasnju stranu polovice oraha. Ja to radim sa izuzetno tankim i ostrim nozicem. 

Testo koje ste izdubili dobro ga izmrvite da bude sto sitnije, u njega ubacite dve kasike brasna od rogaca i 40gr putera sobne temperature. Mozete da dodate stevie, a i ne morate jer je rogac sam po sebi sladak, a i testo koje ste izdubili je isto vec slatko. Dodati po malo bademovog mleka da se dobije kompaktna masa koja treba da bude fil za punjenje oraha. Ja sam taj fil izmiksala u blender i dobila sam finu masu. Gotov fil sam usula u fisek za filovanje i u svaku polovinu sam uspricala malo vise nego kolika je polovina jezgra i onda sam ih dve po dve spajala i dobijala orahe.

Kao sto sam na pocetku rekla, ako nemate ovaj kalup za orahe i ako ih budete pekli kao loptice, sve isto postupite prilikom filovanja.


Нема коментара:

Постави коментар