25. 11. 2014.

TAPIOKA

Tapioka (ili manioka) je skrob izvadjen iz biljke koja se zove Cassava (Manihot esculenta). Tapioka potice iz Brazila, ali se raširila duzinom Amerike te su je španjolski i portugalski istraživači preneli u Afriku, Filipine i druge zemlje Azije. Danas je, uz Nigeriju i Brazil, Tajland, najveći proizvođač cassave. Tapioka je osnovna hrana u nekim regijama, a danas je sve popularnija i zbog toga što ne sadrži gluten.

Tapioka je nekad bila svakodnevna hrana brazilskih Indijanaca. Kasnije su portugalski doseljenici otkrili da ona može biti odlična zamjena za kruh. No, tek je prije nekoliko godina tapioka postala zanimljiva nekim maštovitim brazilskim kuharima, koji su je pretvorili u jedan od omiljenih specijaliteta.

Nakon što se korijenje nariba i zgnječi, dobije se mliječnobijela tekućina. Ta se tekućina pusti da odstoji kako bi se talog skupio na dnu. Potom se tekućina izlije, a talog, odnosno škrob, ostavi na suncu kako bi se osušio.

 Danas su pogačice od tapioke vrlo omiljene i smatraju se jednim od istaknutih specijaliteta brazilske kuhinje. Mnogi ugledni restorani postali su slavni zahvaljujući tom jelu.


tapioka koren

tapioka brasno

tapioka perle

O tapioka perlama cu pisati drugom prilikom kada buidem imala i recept sa njima.

Нема коментара:

Постави коментар