11.10.2014.

DOMACI KAJMAK


Kome se ne bi dopao pravi domaci kajmak tamo negde daleko od domovine i secanja na detinjstvo i mladost i toplinu roditeljskog doma????

E, bas tako mene asocira kajmak. Ali ne zato sto ga je bilo u mojoj kuci vise nego u drugim kucama, nego zato sto me nekako simbolicno podseca na miris uzvarenog mleka i automatski me taj miris vraca u detinjstvo.

Kao dete mnogo sam volela kajmak. Mama je uzimala od komsinice mleko u vece kada krave dodju sa pase, uzvari ga i ostavlja se tako do jutra da se dobro ohladi. Tek u jutro kada se ohladilo mleko, pazljivo se skida kajmak (skorup). To je bilo jedno od retkih jela koje sam volela da jedem, jer sam bila jako teska na jelo i nikad nisam bila gladna i nikad mi se nista nije jelo. Volela sam da mi mama pospe kajmak sa secerom i da ga stavim na koricu hleba i tako jedem, a secer mi se krcka pod zube. Pamtim taj ukus u ustima i dan danas, mada u toj kombinaciji sigurno nisam jela vise od 30 godina.

Udala sam se u porodicu gde je mleka uvek bilo u izobilju, pa sam i svoju decu naucila da sve sto dolazi od mleka moze da bude ukusno.


A sada zivimo u nekom drugom vremenu, na nekom drugom prostoru i u nekim drugim uslovima, ali zahvaljujuci mojim kullinarskim vratolomijama svakodnevno uspevam da nam problizim ono nesto sto smo ostavili iza sebe.
Tako nastaje ovaj divni kajmak u nasoj kuhinji.

Ovde se pakuje mleko u kesama od 4 litre. Uvek gledam da kupim ono od 3%mm. To je mleko vec pasterizovano ali ja kupim jos 1 litru slatke pavlake (whipping cream) i izrucim u serpu sa mlekom i stavim da provri. Kada je provrilo iskljucim ringlu i ostavim da se ohladi. Kada se ohladilo ostavim u frizider da stoji do sutra. Ne sme da bude poklopljeno jer se nece napraviti kajmak vec ce se ponovo dobiti slatka pavlaka. Sutra dan polako odozgo uzimam kajmak (skorup) i stavljam u ciniju. Ja imam jednu specijalnu sitnu cetku i ona mi je idealna za uzimanje kajmaka odozgo sa mleka. To je kineska alatka za kuhinju i ne znam za sta njima sluzi, ali meni je idealna za kajmak.

Kada sam skinula kajmak, ponovo vracam mleko na sporet da provri i isti postupak uradim do sutra. Sutra dan bude manje kajmaka nego prethodnog dana, ali bude ipak dovoljno. Nisam rekla zasto sam ubacila slatku pavlaku u mleko. Ubacila sam da pojacam mleku mlecnu mast i da dobijem sto vise kajmaka.

Evo ovako treba da izgleda pavlaka ako je kupujete u Srbiju.



Kao sto mozete da vidite na fotografijama kajmak je prvoklasan ali bez tog dodatka slatke pavlake ja od ovog Kanadskog mleka iz prodavnice nikad ne bi dobila kajmak jer on je samo izgledom mleko ali po sastavu je jos uvek za mene zagonetka.

Na prvoj fotografiji se vidi kako izgleda kajmak kada se vadi sa vrelom kasikom za sladoled. Kada skinemo kajmak, od mleka pravimo kiselo mleko ili pravimo filove za torte ili spremamo snenokle, a moze i sutlijas ili rezanci u mleku, sve zavisi sta je u potraznji. 



Evvo kako izgleda cetka sa kojom ja podizem kajmak. Nista posebno ali je jako prakticno jer je plitka kao velika kasika, pa se ne zahvata i mleko, pa ne mora mnogo da se cedi....




4 коментара:

  1. Draga Jadranka kako izgleda ta cetka kineska? Zelim da probam da napravim i ja kajmak po Vasem receptu. Javljam Vam kakav je bio. Puno hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slavice, evo postavila sam vam u receptu fotografiju cetke!
      Srecno i javi mi da li si zadovoljna

      Избриши