14. 9. 2014.

PUNJENE PRALINE



-100gr putera
-6 supenih kasika rogac brasna
-voda flasirana ili prokuvana (voda neka bude tek malo topla, koliko da mozete da sjedinite puter i rogac)

Postupak je isti kao i prethodni put. Na sobnoj temperaturi puter, pomesati sa rogacem i polako dodavati vodu. Treba da se dobije kompaktna masa koja potpuno lici na otopljenu cokoladu. Izruciti u kalup ili modlice za praline i ostaviti u frizider da se stegnu. Ovaj put sam ih punila sa mlevenim bademom bez ljuske. Postupak je lak i jednostavan ali malo sporiji. Prvo usuti u modlice malo mase od rogaca, pa staviti u zamrzivac da se malo stegne, zatim pomesati malo otopljenog putera sa mlevenim bademima i praviti kuglice koje su kao kliker i ubacivati u modlice na masu koja se stegla. Preko badema preliti ostatak mase od rogaca i staviti u frizider da se dobro stegne i ohladi.

Ukus je feno-meno-menalan  Apsolutno smo svi oduseljeni sa ukusom i mirisom.


Da napomenem. Ovo jeste za restrikciju ali ipak vodite racuna ako ste u dorucku vec imali puter onda nemojte taj dan da jedete i praline. Puter je dozvoljen 20gr na dan, pa vi rasporedite kako i kada ce te ga utrositi, jer ne mora ni puter svaki dan da se jede bar dok ste u restrikciji.

14 коментара:

  1. Анониман21.4.16. 12:10

    Da li smeta ako sam jela za dorucak lepinje za koje sam koristila puter,ili ukoliko u rucak sam przila sa puteru onda ne mogu da jedem ove praline?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam bas najbolje razumela pitanje.
      Ako ste u restrikciji možete samo posle slanog doručka da se zasladite ali vodite računa da ne premašite 20gr dozvoljneog putera na dan.
      Ako niste u restrikciji, onda možete da se zasladite i za vreme užine između ručka i večere ako želite.
      Pozdrav

      Избриши
    2. Анониман2.5.16. 14:10

      Pa ovako. U lepinje sam koristila puter i za rucak ako sam przila sa puterom dali sam nadmasila dozvoljenog puter na dan? Da li se racuna taj puter koji je koristen u lepinje? To sam htela da pitam. Jer zelim da pravim ove praline ali ovo oko putera me zbunjuje.
      Takodje,ovo nije dozvoljeno u restrikciji,tako?

      Избриши
    3. Sav puter se racuna i ne treba premasiti 20gr na dan. Kao sto sam vec odgovorila ovo jeste dozvoljeno u restrikciji ali samo za dorucak posle slanog dorucka da se zasladite.

      Избриши
    4. Анониман3.5.16. 06:25

      A za vreme uzine od 17-19h moze?

      Избриши
    5. U restikciji nema užina.
      Užina je samo van restikcije od 17-18h

      Избриши
  2. Анониман4.5.16. 11:12

    Meni nije ispalo. Prvo sam izmesala rogac sa puter(nije otopljen) i toplu vodu i stavila u frizider. Samlela bademe i izvadila sam smesu iz frizidera.Onda sam stavila malo od smese pa samleven badem i opet od smese ali nije bilo dobro. U cemu sam pogresila,mozdra treba otopljen puter ili uopce da ne zamrzavam vec da bude tecna smesa pa onda u frizider?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li je u pitanju rogač brašno ili onaj mleveni rogač za kolače? To je veoma bitno jer mleveni rogač nema teksturu brašna i ne može da bude čokolada od mlevenog, već samo od rogač brašna. Mora voda da bude tek toliko topla da se sjedini sve, a vi sami gustinu rogačolade određujete. Ako je voda jako topla ona razdvoji puter od rogača pa ne bude dobro. Ne morate da meljete bademe, možete da stavite 1/2 badema u pralinu.
      Nisam shvatila šta nije bilo dobro?
      Niste mi napisali šta nije bilo dobro. Nisam shvatila sta nije uspelo?

      Избриши
  3. Анониман5.5.16. 11:32

    Pise rogac u prahu upotrebljava se u slatkise kao zamena za kakao i cokolado. Meni je smesa bila jako tvrda,a tebi na slici je drugacija. Dali mozes da mi objasnis detaljnije kako da napravim jer jako mi se svidja ali smesa je bila jaako tvrda a tebi je tu meksa i tecnija :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anonimna zaista pokušavam sve vreme da ti maksimalno pomognem.
      Sada kada si napisala da je bilo jako tvrdo shvatila sam gde grešiš.
      Ti nisi stavila dovoljno vode u masu od rogača (rogačoladu). Znači uradiš kao što sam i napisala:"Na sobnoj temperaturi puter pomešati sa rogačem i polako dodavati vodu. Treba da se dobije kompaktna masa koja potpuno liči na otopljenu čokoladu. Prvo usuti u modlice malo mase od rogaća, pa staviti u zamrzivač da se malo stegne...."
      Juče sam pročitala da si prvo stavila masu u frižider, pre nego si je usula u modlice.... ali treba čim smutiš masu da uspeš u modlice da pokrije dno pa tek onda staviš u frižider ili zamrzivač da se stegne, pa onda dodaš punjenje po tvojoj želji i zaliješ preko punjenja sa ostatkom mase od rogača koju si držala na sobnoj temperaturi.
      Znači sve je kao što piše u receptu ali ti moraš da osetiš koliko vode treba da dodaš, a dodaješ dok ne dobiješ potpuno istu masu kao čokolada kada se otopi. Posle se to fino stegne u frižideru.
      Moja fotografija je fotografisana na terasi i to baš na jakom suncu, pa se već počelo topiti od velike toplote, pa se zato tako cakli :)
      Nadam se da sam ti sada bolje i detaljnije objasnila...

      Избриши
    2. Анониман5.5.16. 13:50

      Hvala puno,sad mi je jasnije. Samo kad mesam puter sa rogac,puter treba da je rastopljen ili obican?

      Избриши
    3. Da nije rastopljen, već sa sobne temterature, a zato voda treba da je mlaka da se sve fino sjedini. Nikako da bude topla voda da se ne bi puter odvojio od rogača.... samo mlaka voda dolazi u obzir

      Избриши
    4. Анониман6.5.16. 06:14

      Hvala najlepse,probacu opet nadam se da ce uspeti:))

      Избриши
    5. Da li si pravila praline i ako jesi da li je uspelo?

      Избриши