20. 9. 2014.

LEBLEBIJA HLEBIC



Evo jednog divnog i neobičnog hljebica. Pekla sam ga u aparatu za "cake pops". Još uvijek mi naviru ideje šta bi sve mogla u ovom aparatu spremiti. Imam brašno od leblebije (humusa) i htjela sam da isprobam kakvo se testo dobije za hleb od njega. Izvrsno je i divno je mirisalo dok se peklo... 

- 2 pune kašike brašna od leblebije 
- 2 pune kašike integralnog brašna
- 1 puna kašika ajvara (moj je bio ljuti)
- 1 kašika seckanih crnih maslina
- 5gr praska za pecivo
- vode
- so 

Soli staviti vrlo malo jer je ajvar već svakako posoljena, a vode će trebati samo koliko da dobijete testo koje teško spada sa kašike.


Sve sastojke usuti u činiju i dobro izmesti. Količina je tačno dovoljna za 18 loptica. Da vas ne bi vaše brašno "prevarilo" pa da bude retko ili gusto, trebalo bi da dobijete gustinu istu kao za projice ili kao za knedle za paprikaš. 

Dok pripremate smesu uključite aparat da se zagrije. Kada se isključi kontrolna lampica možete da rasporedite tijesto u poluloptice. Da bi vam išlo brzo i lako, kašikicu kojom ćete vaditi testo obavezno svaki put pokvasite u času sa vodom. 


Tako vlažnom kašikicom već oblikujte nekakvu kuglicu i ubacite u poluloptu. Sve to radite brzo jer testo od toplote aparata momentalno počinje da raste. Neka vas ne zbuni što je količina testa veća od polulopte jer tako treba da bi se dobila loptica prilikom pečenja. 


Ako nema dovoljno testa onda gornja strana ostane polupečena, a donja hoće da postane tamno braon. Kada ste rasporediti tijesto, poklopite gornju stranu aparata i ne otvarajte narednih dva minuta. Gotove su kada se dobije lepa boja pečene korice.


Ovo testo isto možete samo redjati u tepsiju na papiru. Isto tako vadite kašikom, možete i da stavite u modle za mafine. Ja sam isto lepo pekla i u tosteru. Ako bi pekli u rerni, zagrijte rernu na 220C i brzo će biti gotovi, možda već za 5-10 minuta u zavisnosti koliko će testo biti debelo. Veoma su ukusni i mirisni i sutra dan su još uvijek meki.

Нема коментара:

Постави коментар