MOJ SIROV ŽIVOT

6. 10. 2020.

MINJON KOCKE S ORASIMA



- pakovanje korica za rozen tortu
- 300gr šećera
- 300ml mleka
- 300gr oraha
- 220gr putera


5. 10. 2020.

MINJON KOCKE S MAKOM




- pakovanje rozen kora
- 300gr šećera
- 300ml mleka
- 300gr mlevenog maka
- 100gr mlevenog keksa
- 250gr margarina


KORE OD KOKOSA



- 10 belanaca
- 200gr šećera
- 300gr kokosa
- 5 kašika brašna


FERERO KUGLICE



Sastojci
-200 gr napolitanki od lešnika;
-300 gr lešnika;
-400 gr Nutele;
-300 gr mliječne čokolade
- 8 kašika ulja.

Lešnjake ispecite u rerni, oljuštite i sitno iseckajte. Napolitanke izlomite, dodajte lešnike i Nutelu i sve sjedinite. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u seckane lešnike koje ste posebno pripremili za valjanje i ostavite ih u frižider da se stegnu. Zatim umakati kuglice u istopljenu čokoladu

GRILIJAŠ OBLANDA

 



  • - 600 grama kristalnog šećera
  • - 4 kašike svetlog džema
  • -450 grama margarina
  • - 400 grama seckanih oraha
  • - 550 grama mlevene plazme
  • - 2 veća lista oblande sa spoljne strane

Meni je trebalo puno kolača pa sam napravila sa velikim oblandama. Za manje oblande prepoloviti meru.
Rastopiti secer i napraviti karamel. Dodavati redom sastojke. Kada je masa ujednacena, staviti je izmedju dve oblande. Raditi sve pažljivo i oprezno da se šećer ne preprži da džem ne počne jako da prska.



L.P. JABUKE S GRIZOM



- 5 jaja - 500gr šećera - 400ml ulja - 200ml mlijeka - brašna po potrebi da bude izuzeto meko - 2 prašak za pecivo za nadjev : - 5kg kg jabuka - 400gr šećera - 5 kašika griza - 1 kaška cimta Zamesiti izuzetno glatko i meko testo koje se ne lepi. Ja sve bez brašna umutim u mikseru, pa rukavicama zamesim testo jer se tako najlepše zamesi izuzetno meko testo, bez rukavica se mnogo lepi.

Jabuke ogulim, izrendam, pošećerim, dodam cimet i dinstam dok ne omekšaju, zatim dodam griz, sve dobro promešam, ostavim da se ohladi i tek onda filujem.

Od polovine testa napravim desetak loptica i pritisnem ih da testo ne bude deblje od 2cm. Poređam ih na tepsiju i ostavim u zamrzivaču. Drugi deo testa razvijem, veličine pleha, na radnu površinu posutu brašnom. Pošto je testo izuzetno meko, isečem testo na 20 kocki i prenesem u pleh, koji ne treba ničim da se maže, jer je testo dovoljno masno i fino se kasnije odvaja prilikom sečenja. Kada sam sve kocke rasporedila po plehu, rukom sve fino utapkam da bude jedna celina. Ustvari sada imam jednu drvenu malu oklagiju, bez drški, ona mi služi baš za ovakve vrste poslova. Sa njom sve bude fino ravno i ne vide se spojevi testa. Odozgo testa rasporediti prohlađene dinstane jabuke i sada sa već smrznutim testom iz zamrzivača na krupno rende direktno nad jabukama rendati testo na krupno rende. Sve vreme voditi računa da se fino i ravnomerno rasporedi.

Peći u već zagrejanu rernu na 180C. Tačno vreme ne znam da vam kažem jer jer sve zavisi od rerne i jačine struje. Ja pratim dok testo ne dobije finu boju. Nekad je to kroz 20 minuta, a nekad prođe i 1/2h. Kada je pita pečena, izvadim iz rerne i ostavim da se skroz ohladi, jer tada se najbolje seče. Ali možete je seći i kada se malo prohladi. Ja volim da kocke budu savršene, pa je sećem tek skroz hladnu.

Ovo je moje osnovno testo za lenje pite, ali punjena budu sa svim mogućim kombinacijma, kad šta imam.

Jedan dugi period sam testo mesila sa puterom i bila bez razloga uporna, ali sam ipak odustala jer puter ne dozvoljava testu da bude onako fino meko kao sa uljem. Zaista budu skroz dve različite vrste testa, samim tim i dve različite lenje pite.

KATARINA TORTA




GORNJA I DONJA KORA:
6jaja
6 kašikašećera
6 kašikamljevenih oraha (ili badema)
3štangle strugane čokolade
2 kašikebrašna
1-2 kašičicepraška za pecivo
SREDNJA/BIJELA KORA:
5bjelanjaka
200 gšećera (150 g sjeckanh oraha (ili badema)
100 ggrožđica
4 kašikebrašna
2 kašikeulja
1 kašičicapraška za pecivo
FIL:
1/2 lmlijeka
4 ravne kašikebrašna
5žumanjaka
8 kašikašećera
2 kesicevanilin šećera
250 gmaslaca (ili margarina)

1
Gornja i donja kora: umuti pjenasto jaja i šećer, smanjiti mikser na najmanju brzinu, dodati ostale sastojke i peći oko 20 minuta na 200°C (rernu prvo zagrijati na 250°C, pa kada se kora stavi da se peče smanjiti na 200°C).
2
Kada je kora pečena, izvaditi, sačekati da se ohladi pa presjeći na 2 dijela.
3
Mogu se ispeći i 2 kore (u svaku koru se onda stavi pola količine od gore navedenih sastojaka).
4
Bijela kora: umutiti bjelanjke i šećer u snijeg, smanjiti brzinu, dodati ostale sastojke i peći otprilike pola sata na 180°C.
5
Fil: umutiti jaja i šećer, dodati brašno i 1 dl mlijeka (odvojiti od onih 1/2 l).
6
Staviti mlijeko da prokuha, sklonuti sa ringle, dodati umućene jaja, šećer i brašno, i kuhati 10-15 minuta na laganoj vatri.
7
Ohladiti, dodati prethodno umućen puter sa vanilin šećerom pa izmutiti mikserom u glatku smjesu i filovati kore.
8
Torta se može ukrasti struganom čokoladom ili mljevenim orasima.

MEDENA PITA




Sastojci:
Tjesto:
  • 1 jaje
  • 150 gr.secera
  • 50 gr.margarina
  • 1 mala kasika sode bikarbone
  • 5 kas. mlijeka
  • 3 kas. meda
  • 450 gr. brasna
Fil:
  • 1 l mlijeka
  • 8  kas.griza
  • 250 gr. secera u prahu
  • 200 gr. margarina
Priprema:
Od svih sastojaka za tjesto zamijesite tjesto.Podijelite ga na 4 djela.Svaki dio razvaljajte na izvrnutom plehu.Pecite ih vrlo kratko da ne potamne,vec malo pozute,odprilike 6 min. ( 200 C ).
U mlijeku skuhati 8  kasika griza i u ohladjen griz dodati margarin koji ste predhodno izmjesali sa secerom u prahu.
Prijatno, probajte pita je zaista pravo medena!
(delimično) preuzeto:recipeci 

ČUPAVCI KATICINI


8 cijelih jaja 250 gr secera 2 vanilin secera 1 prasak za pecivo 2 dcl ulja 2 dcl vruce vode 350 gr brasna Peci u plehu 30/40 , 20-25 min na 180* Cokoladno mlijeko 300 ml mlijeka Pola margarina za kolace okus vanilin Velika zlica maslaca 80-100 gr secera 2 vanilin secera 2 dcl vrhnja za slag 200 gr tamne cokolade 100 gr mlijecne cokolade (milka)

preuzeto:just.katebake

KREMPITE DOMAĆE


-  10 žumanjaka
-  150g šećera
-  2 vanilije
-  300g brašna
-  2dl mlijeka
Ovu smjesu izmuti i ukuhaj u 16dl mlijeka.+2dl vode.
Kuhaj 10-15min na laganoj vatri uz miješanje..
Posebno izmuti 10bijelanjaka +20 dkg mlj.šećera +2 van.šećera u čvrsti snijeg i lagano ga umiješaj u kremu ...
Lisnato tijesto tanko razvaljaj i peci na umj.temp.


(preuzeto)

LENJA PITA S ORASIMA



Sastojci

300 g. brašna
200 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera
4 žumanca
1 prašak za pecivo
strugana korica od jednog limuna

fil
4 belanca
150 g. šećera
200 g. oraha
3 kašike domaćeg pekmeza od kajsija

Priprema

Penasto umutiti margarin, šećer i žumanca, dodati koru od limuna pa sa brašnom umesiti glatko testo. Podeliti na dva dela tako da jedan deo bude dve trećine, a drugi deo jedna trećina testa. Oko 500 g. i oko 250 g. testa. Uviti membranom ili staviti u najlon kesice pa ohladiti u zamrzivaču oko pola sata ili u frižideru oko sat vremena. 

Za fil, u belanca odmah staviti šećer pa umutiti u čvrst sneg. Dodati orase i pekmez mešajući najmanjom brzinom miksra ili ručno. 

U podmazani i brašnom posuti malo dublji pleh dimenzija oko 20x30cm , na krupno rende izrendati veći komad testa. Zapeci na 180 stepeni 5 minuta, staviti umućena belanca sa ostalim sastojcima, izrendati ostatak testa i sve peći još oko 20 minuta ili dok kolač ne porumeni.
Kada se prohladi posuti šećerom u prahu.

NAPOMENA

- ovo testo treba da je meko, nemojte dodavati više brašna
-  količina šećera i u testu i filu može da se smanji na 120 g. ako ne volite jako slatke kolače,
zavisi i od kiselosti pekmeza

preuzeto:maminajela 

MEDENA PITA


Kore
3 žlice mlijeka
2 žlice meda
3 žlice ulja
150 g šećera
400 g brašna 
žlica soda bikarbone
1 jaje
malo ruma (za poškropiti gotove kore)

Mlijeko, ulje, med i šećer stavite u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi, a zatim maknite s vatre. U vruću smjesu dodajte brašno pomiješano sa sodom i razmućeno jaje pa rukama zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite 10-15 min da se malo opusti. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i razvaljajte ih u tanke kore. Sa tijestom se jako lijepo da raditi, ne puca i ne lomi se. Moje kore su bile veličine velikog pleha od pećnice, dakle dosta tanke i velike. Svaku koru posebno pecite na preokrenutom plehu obloženom papirom za pečenje. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 5 min i pazite da ih ne prepečete. One trebaju dobiti samo laganu kremastu boju. Prije nadijevanja kremom kore sasvim ohladite.

Krema
500 ml mlijeka
6 žlica grisa (pšenične krupice)
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
3 žlice čokolade u prahu

Mlijeko, šećer i vanilin šećer zakuhajte pa u njega uspite gris. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto umućeni maslac pa ju dobro izradite električnim mikserom. Od dobivene kreme odvojite 1/3 od ukupne količine pa u nju umiješajte čokoladu u prahu.

Prvu koru poškropite sa malo ruma pa na nju namažite polovicu bijele kreme, poklopite drugom korom pa ju lagano dlanovima pritisnite da se slijepi sa kremom. Drugu koru također poškropite rumom pa na nju ravnomjerno namažite čitavu tamnu kremu i poklopite trećom korom koju također poškropite rumom. Na tu koru namažite ostatak bijele kreme i poklopite ju sa poslijednjom korom te i nju poškropite rumom. Pitu pokrijete najlonom, najbolje prozirnom plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći da kore omekšaju. Idući dan pitu ćete moći rezati lagano kao maslac. Prije posluživanja pitu pospite šećerom u prahu.

Napomena: U originalnom receptu u kremu ide 250 g šećera i 250 g maslaca, ali ja sam te količine smanjila i krema je sasvim dovoljno slatka.

KARAMEL PRELIV ZA KOLAČE




Šećer na slaboj vatri upržiti da se dobije karamel boja i onda dodati puter, pa ugrejanu slatku pavlaku.... Voditi računa da ne zagori, mešati kod se sve fino ne zgusne. Na kraju dodati "mrvu" soli 

  • 1/2 cup sugar /120ml šećera/
  • 1/4 cup unsalted butter (1/2 stick), softened to room temperature /60ml putera/
  • 1/2 cup heavy whipping cream, warmed /120ml tople slatke pavlake/
  • sea salt to taste /"mrvu" soli/
(preuzeto)

DOMAĆE KARAMELE


  • 1 1/4 šolje smeđeg šećera
  • 1 2/3 šolje belog šećera
  • 1 šolja putera1 šolja kukuruznog sirupa (može i med kao zamena, ili šećerni sirup od vode u razmeri voda:šećer=1:2)
  • 1 1/4 šolje slatke pavlake
  • 3/4 šolje punomasnog mleka
  • 2 kašičice ekstrakta od vanile

Priprema

1. Braon i beli šećer stavite u šerpu i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.

2. Kuvati na ringli, povremeno mešajući. Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu. Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.

3. Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na odgovarajuću veličinu.

preuzeto:yumama 

ENERGETSKI DZEM



500 g cvekle
500 g šargarepe
500 g bundeve
500 g limuna – sok
3 kasike splende
100 ml vode

Priprema
Cveklu, šargarepu i jabuke skuvati pa zatim izmiksati, pa dodati sok od pola kilograma limuna. Šećer i vodu kuvati 5 minuta, pa dodati izmiksano voće i povrće. Kuvati 20 minuta uz povremeno skidanje pene.
Kad je džem gotov malo sipati na tacnu i proveriti gustinu.
Vruć džem sipati u sterilisane tegle, hermetički zatvoriti i okrenuti naopako. Ostaviti da se džem ohladi.

Može se praviti u svako doba godine. Idealan je za palačinke. Prijatno!
(preuzeto)

KRATER KOLAC - Dr Dukan


Sastojci  Biskvit
4 žlice mljevenih zobenih mekinja
2 žlice mljevenih pšeničnih mekinja
2 žlice ulja
1/2 praška za pecivo
2 žlice proteinskog praha
2 žlice malomasnog kakaa
3 žutanjka
1 1/2 dcl mljeka
2 čepa tekućeg sladila
3 snjeg od bjelanjaka
Krema
4 dcl mljeka
1 puding od vanilije bez šećera
2 čepa umjetnog sladila
Premaz
3 žlice gustog jogurta
1 čep sladila
 DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Priprema
1.
Žutanjke pomješajte sa s sladilom, mekinjama( koje ste samljele u mlincu za kavu), mljekom, uljem, praškom, kakaom i proteinskim prahom. Pustite da odstoje jedno 20 min. Potom lagano umješajte snjeg od bjelanjaka.

2.
U 4 dcl mljeka skuhajet 1 puding od vanilije sa 2 čepa sladila. Ili 2 žl gustina sa dodatkom arome vanilije. Ja koristim puding bez šećera kupovni. Pustiti da se dobro ohladi. Biskvit izliti u protvan obložen papirom za pečenje i gore malom žlicom poslagati puding. Peči jedno pola sata na 180 stupnjeva. Zavisno od pečnice


3.
Kad je kolač pećen, izmutite 3 žlice gustog jogurta sa 1 čepa sladila i premažite preko kolača te ga vratite još malo u pečnicu da se zapeče.
Drugi dan ujutro uživajte.
Vodite računa da je to za 2 dana.

MLEČNE KOCKE - Dr Dukan



  • Kore (x2)
  • - 3 žlice zobenih pahuljica
  • - puna žličica kakaa sa smanjenim 
  • - udjelom masti
  • - 2/3 žličice praška za pečenje
  • - zaslađivač po želji
  • - 1 žlica jogurta
  • - 1 jaje
  • (preuzeto)

TIRAMISU - Dr Dukan

 


Biskvit:
4 jaja
1,5 žlica zobenih mekinja
1,5 žlica pšeničnih mekinja
2 žlice tekućeg sladila,
1/2 žličice praška za pecivo,
1 žličica cimeta

Krema:
1 mala šalica kave,
1/2 žlice želatine,
3 žlice mlijeka,
6 žlica svježeg sira,
2 žlice sladila,
par kapi ekstrakta vanilije,
kakao, cimet

Za biskvit, žumanjke i sladilo pjenasto izmiksati i dodati i m mekinje, prašak za pecivo i cimet. Od bjelanjaka napraviti snijeg i pažljivo ga umiješati u smjesu.
Staviti peći na  150°oko 10 minuta (dok biskvit ne porumeni).

Za kremu, sir, sladilo, mlijeko i ekstrak vanilije pomiješati. Želatinu umiješati u 2 žlice vode, otopiti na vatri, umiješati ju u smijesu sa sirom.

Biskvit poškropiti kavom i premazati kremom, sve posipati kakaom i cimetom.

(preuzeto)


ORASNIK


testo:

- 600gr brasna umesi sa 
- 2 kašičice s.bikarbone,
- prastohvat soli,
- 150 ml ulja i 
- 250 ml hladne vode,

podeli na 8 jufke,razvuci prvu i u pleh(28cm) je stavi.odozgo 

fil: 

- 18 kašike ml.oraha i 
- 9 kašike secera

 lepo izmesaj i poseceri svaku koru sem poslednje. Raseci kolac i ostavi 20 min da odstoji a za to vreme ukljuci rernu i peci na 200C/25'. Kad je ohladjen kolac prelij ga 

sirupom:

- 300gr šećera i 
- 250 ml vode(kad provrije još 2-3 min),

dobro ohladi i uzivaj!

(preuzeto)