MOJ SIROV ŽIVOT

11. 3. 2016.

SPIRULINA

Spirulina je jednoćelijska slatkovodna alga koja je nevjerovatna riznica hranljivih materija. Sadrži velike količine beta-karotina, gvožđa i hlorofila, a takodje predstavlja i biljni izvor vitamina B12. Ova alga spiralnog oblika ima mnoga ljekovita dejstva i odličan je dodatak ishrani, naročito za sportiste, rekonvalescente ili starije osobe. Ona je pravi čuvar zdravlja i vitalnosti.

Njena najznačajnija blagotvorna dejstva su:

Jačanje organizma
Poboljšava metabolizam, jača imunitet, reguliše nivo šećera u krvi, holesterola i triglicerida. Predstavlja dobar izvor hranljivih vlakana, koja doprinose izlučivanju toksičnih materija, viška masti i produkata nastalih kao posljedica razlaganja materija.

Smanjivanje nivoa šećera u krvi
U jednom naučnom referatu, japanski naučnici su rekli da kod teških oblika dijabetesa, poslije uzimanja spiruline u trajanju od 8 nedjelja, nivo šećera se smanjio do nivoa koji imaju pacijenti sa lakom formom oboljenja. U tom referatu je takodje rečeno da u Japanu veliki broj ljudi konzumira spirulinu, 45% njih čini to u svrhu liječenja raznih bolesti, a 25% ljudi na taj način liječi dijabetes melitus.

Oporavak od zračenja ili operacija
Pomaže da se ublaže oštećenja ćelija koje nastaju usled djelovanja zračenja, da se intenzivira proces razmnožavanja ćelija koštane srži, što dovodi do povećanja imuniteta ljudi koji su prošli kroz hemoterapiju ili su u  postoperativnom periodu.
Korišćenjem spiruline poboljšava se opšte stanje rekovalescenta i ubrzava se njegov oporavak.

Povećanje nivoa gvoždja u krvi
Gvoždje koje sadrži spirulina 60% je bolje iskoristljivosti u organizmu u odnosu na druge farmaceutske preparate gvoždja.  Osim toga, ona sadrži i vitamin E, cink i selen koji su značajni antioksidansi. Veoma je korisna za povećanje gvozdja u krvi i mogu je koristiti kako trudnice tako i djeca.

Smanjenje tjelesne težine
Izuzetne nutritivne  vrijednosti ove biljke ona  može pomoći i pri regulaciji tjelesne težine. Ako osoba želi smršati, 1 obrok može zamijeniti spirulinom.
Kozmetički tretmani
Spirulina može da se koristi i kao osvježavajuća maska za lice tako što se izdrobe 2- 3 tablete i pomiješaju sa malo vode ako je koža masna ili sa malo jogurta ili pavlake ako je koža lica suva. Maska se osuši na licu tokom 15 minuta, a zatim se ukloni mlakom vodom.

Za uklanjanje bora upotrijebite sljedeći recept – U blenderu sameljite posebno očišćenu tikvicu i kineski kupus. Sjedinite po jednu kašiku samljevene tikvice i jednu kašiku samljevenog kineskog kupusa. Dodajte kašiku  kisele pavlake i spiruline u prahu. Miješati dok  ne dobijete kompaktnu pastu. Na prethodno očišćeno lice nanesite napravljenu masku. Maska možete nanijeti  i na vrat i dekolte i pustite da odstoji oko 20 minuta, a nakon toga je temeljno isperite mlakom vodom. Ovaj postupak možete sprovoditi dva puta nedjeljno.

Održavanje opšteg zdravlja
Redovno konzumiranje spiruline održava zdrav nivo holesterola, povećava energiju, smanjuje krvni pritisak, povećava nivo antioksidanasa u krvi, poboljšava varenje, služi kao prirodno sredstvo za čišćenje i detoksikaciju….Veoma je dobra za osobe koje su vegetarijanci jer sadrži visok nivo bjelančevina.

Kontraindikacije -  Oprez za bubrežne bolesnike
Zbog visokog udjela bjelančevina u spirulini, bubrežni bolesnici kojima je preporučeno smanjenje količine bjelančevina u ishrani trebaju  konsultovati svog ljekara prije početka konzumacije. Druge kontraindikacije nisu zabilježene.

Za konzumaciju u prahu najčešće se pije sa sokom da bi se ublazila jaka aroma alge. Najbolje je da se uzima izmedju obroka. Djeci se može dodati malo praha ili izdrobiti tableta u hranu kako bi je lakše pojeli.
Tablete su praktičnije za oralnu upotrebu, dok je za dodavanje u hranu praktičniji prah. Način uzimanja zavisi od starosne dobi i namjene koja se želi postići i kreće se od 1-6 tableta dnevno. Prilikom korišćenja praha može vam se desiti da vam se usta privremeno oboje u zeleno, no poslije 20-tak minuta sve se vraća u normalu.

Izvor: www.aumcentar.me 

Нема коментара:

Постави коментар