Obroci su podeljeni na „slane“ i „slatke“. Slani su zasnovani na povrću, a slatki na voću. U okviru obroka se ne konzumiraju voće i povrće zajedno, osim u retkim slučajevima kada se jabuka dodaje u sok od povrća (radi ukusa), ili kada se suvo voće koristi kao desert nakon obroka od povrća.
Voda se pije pre obroka i najranije sat vremena posle obroka, a ne za vreme obroka. Isto važi i za ceđene sokove. Između obroka može da se konzumira samo voda. Pošto je želudac mišić koji treba da se odmara, nije dozvoljeno konzumiranje bilo kakvog voća, čajeva ili grickalica između obroka. Pauza između obroka bi trebala da bude najmanje pet sati…
Voda se pije pre obroka i najranije sat vremena posle obroka, a ne za vreme obroka. Isto važi i za ceđene sokove. Između obroka može da se konzumira samo voda. Pošto je želudac mišić koji treba da se odmara, nije dozvoljeno konzumiranje bilo kakvog voća, čajeva ili grickalica između obroka. Pauza između obroka bi trebala da bude najmanje pet sati…
Ukoliko nastupi kriza gladi između obroka, u periodu dok se organizam navikava na ovaj režim, može se konzumirati ceđeni sok od 2 -3 dl, prema nekom od recepata koji su dati u odvojenom dokumentu. Ceđeni sok može da se pije i pre obroka, kao i za večeru. Ukoliko je obrok na bazi voća (slatki obrok), pre obroka se pije sok od voća, i suprotno (u slučaju obroka na bazi povrća pre obroka se može konzumirati sok od povrća). Sok ne može dugo da stoji nakon ceđenja, najbolje je da se odmah konzumira.
Energetski najvažnija namirnica u obroku jesu žitarice. One čine osnovi svakog obroka, a uz nju po želji i orašasti plodovi. Da se termičkom obradom (kuvanjem, prženjem, pečenjem) ne bi gubili hranljivi sastojci, žitarice se potope u vodi da nabubre i tako se jedu.
PRIPREMANJE ŽITARICA
Žitarice koje se najlakše pripremaju za jelo jesu ječam i ovas. Oko 200 – 300 grama žitarica se potopi uveče u vodi, tako da vode bude duplo više u posudi od žitarica, na sobnoj temperaturi. Ujutru se voda iscedi, a žitarice isperu u dve do tri vode, ostave da stoje u posudi vlažne i isceđene, i poklopljene poklopcem. Na taj način su spremne za konzumiranje.
Na sličan način se priprema i pšenica, ali njoj treba više vremena da nabubri. Ukoliko se potopi uveče, pšenici treba oko 18 sati da nabubri. To znači da je ujutru treba isprati vodom dva do tri puta, ostaviti isceđenu i poklopljenu da stoji još 4-5 sati, a onda opet isprati vodom dva do tri puta i ostaviti isceđenu i poklopljenu da stoji, pa isti postupak ponoviti još jednom nakon 4-5 sati, dok pšenica ne nabubri i postane mekana za konzumiranje.
Na sličan način se priprema i pšenica, ali njoj treba više vremena da nabubri. Ukoliko se potopi uveče, pšenici treba oko 18 sati da nabubri. To znači da je ujutru treba isprati vodom dva do tri puta, ostaviti isceđenu i poklopljenu da stoji još 4-5 sati, a onda opet isprati vodom dva do tri puta i ostaviti isceđenu i poklopljenu da stoji, pa isti postupak ponoviti još jednom nakon 4-5 sati, dok pšenica ne nabubri i postane mekana za konzumiranje.
Sličan vremenski period, kao za pšenicu, potreban je sočivu da počne da klija. Čim se
pojavi bela klica iz zrna sočiva, ono je spremno za konzumiranje. U nastavku će се termini „ječam“, „ovas“ i „pšenica“ odnositi na iste žitarice koje su bile potopljene u vodi i nabubrele. Količina sastojaka u obroku može se menjati po želji osobe.
Preporučuje se da se doručak konzumira najkasnije do 10 ujutru, a da večera bude zasnovana samo na voću ili ceđenom soku, i da ne bude posle 19 sati. Osobe kojima večera nije potrebna, mogu da je izbace. Po želji, i doručak i ručak mogu da budu slatki, ili slani obroci.
Pored obroka, potrebno je dnevno piti najmanje 2 litre tečnosti (voda + ceđeni sok).
Donji recepti predstavljaju najjednostavije načine pripremanja obroka. Za više detalja o pripremanju sirove biljne hrane pogledati knjigu „Kuvar sudnjeg dana„ .
Donji recepti predstavljaju količine za jednu odraslu osobu.
pojavi bela klica iz zrna sočiva, ono je spremno za konzumiranje. U nastavku će се termini „ječam“, „ovas“ i „pšenica“ odnositi na iste žitarice koje su bile potopljene u vodi i nabubrele. Količina sastojaka u obroku može se menjati po želji osobe.
Preporučuje se da se doručak konzumira najkasnije do 10 ujutru, a da večera bude zasnovana samo na voću ili ceđenom soku, i da ne bude posle 19 sati. Osobe kojima večera nije potrebna, mogu da je izbace. Po želji, i doručak i ručak mogu da budu slatki, ili slani obroci.
Pored obroka, potrebno je dnevno piti najmanje 2 litre tečnosti (voda + ceđeni sok).
Donji recepti predstavljaju najjednostavije načine pripremanja obroka. Za više detalja o pripremanju sirove biljne hrane pogledati knjigu „Kuvar sudnjeg dana„ .
Donji recepti predstavljaju količine za jednu odraslu osobu.
PRVI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 izgnječena ili iseckana banana
– 1 narendana jabuka.
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 iseckani paradajz
– 100 g narendanog kupusa
– crnog i belog luka po želji (nije neophodno)
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 3 suve smokve
Večera:
– tri mandarine ili ceđeni sok po želji (videti
recepte za sokove na odvojenom dokumentu).
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 izgnječena ili iseckana banana
– 1 narendana jabuka.
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 iseckani paradajz
– 100 g narendanog kupusa
– crnog i belog luka po želji (nije neophodno)
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 3 suve smokve
Večera:
– tri mandarine ili ceđeni sok po želji (videti
recepte za sokove na odvojenom dokumentu).
DRUGI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 2 mandarine, iseckane
– 1 kruška, iseckana
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 2 mandarine, iseckane
– 1 kruška, iseckana
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 iseckani krastavac
– 1 iseckana paprika
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 5 suvih urmi
Večera:
– dve banane ili ceđeni sok po želji.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 iseckani krastavac
– 1 iseckana paprika
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 5 suvih urmi
Večera:
– dve banane ili ceđeni sok po želji.
TREĆI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih badema
– 100 g grožđa
– 1 kruška, iseckana
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih badema
– 1 paradajz, iseckan
– 100 g svežeg spanaća, iseckanog
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 30 g suvog grožđa
Večera:
– tri kivija ili ceđeni sok po želji.
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih badema
– 100 g grožđa
– 1 kruška, iseckana
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih badema
– 1 paradajz, iseckan
– 100 g svežeg spanaća, iseckanog
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 30 g suvog grožđa
Večera:
– tri kivija ili ceđeni sok po želji.
ČETVRTI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 2 kivija, iseckana
– 1 jabuka, izgnječena
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 iseckani krastavac
– 100 g narednanog kupusa
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 5 suvih urmi
Večera:
– dve kruške ili ceđeni sok po želji.
Doručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 2 kivija, iseckana
– 1 jabuka, izgnječena
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 iseckani krastavac
– 100 g narednanog kupusa
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 5 suvih urmi
Večera:
– dve kruške ili ceđeni sok po želji.
PETI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 izgnječena ili iseckana banana
– 1 narendana jabuka.
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 paradajz, iseckan
– 1 paprika, iseckana
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 8 badema i 3 suve smokve
Večera:
– 150 g grožđa ili ceđeni sok po želji.
Doručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 izgnječena ili iseckana banana
– 1 narendana jabuka.
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 paradajz, iseckan
– 1 paprika, iseckana
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 8 badema i 3 suve smokve
Večera:
– 150 g grožđa ili ceđeni sok po želji.
ŠESTI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih lešnika
– 2 mandarine, iseckane
– 1 jabuka, iseckana
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih lešnika
– 1 iseckani krastavac
– 1 iseckana paprika
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 8 badema i 5 suvih šljiva
Večera:
– dve kruške ili ceđeni sok po želji.
Doručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih lešnika
– 2 mandarine, iseckane
– 1 jabuka, iseckana
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ječma
– 2 supene kašike mlevenih lešnika
– 1 iseckani krastavac
– 1 iseckana paprika
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 8 badema i 5 suvih šljiva
Večera:
– dve kruške ili ceđeni sok po želji.
SEDMI DAN
Doručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 jabuka, iseckana
– 100 g grožđa
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 krastavac, iseckan
– 100 g svežeg spanaća, iseckanog
– crnog i belog luka po želji
Doručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 jabuka, iseckana
– 100 g grožđa
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Ručak:
– 4 supene kašike ovsa
– 2 supene kašike mlevenih oraha
– 1 krastavac, iseckan
– 100 g svežeg spanaća, iseckanog
– crnog i belog luka po želji
– začini i maslinovo ulje po želji
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 5 suvih šljiva
Večera:
– 150 g grožđa ili ceđeni sok po želji.
Sve sastojke pomešati i konzumirati.
Desert (po želji): 3 oraha i 5 suvih šljiva
Večera:
– 150 g grožđa ili ceđeni sok po želji.
Navedene količine su za osobu ženskog pola, staru 30 godina, visoku 170 cm i tešku 65 kg. Optimalne količine za svakog pojedinca mogu varirati u odnosu na starost, težinu, pol, fizičku aktivnost i neke individualne karakteristike.
DODATNI RECEPTI:
Žitarice se mogu spremati i u vidu sušenog hleba. Nabubrele žitarice se samelju u mašini za mlevenje mesa, tanko razvuku na nauljenom plehu i suše u rerni na 40 stepeni Celzijusa. Na ovako dobijeni hleb mogu se mazati namazi.
Žitarice se mogu spremati i u vidu sušenog hleba. Nabubrele žitarice se samelju u mašini za mlevenje mesa, tanko razvuku na nauljenom plehu i suše u rerni na 40 stepeni Celzijusa. Na ovako dobijeni hleb mogu se mazati namazi.
NAMAZ OD AVOKADA
Zreo avokado (koji je mekan pod rukom) iseći po dužini i podeliti na dva dela. Izvaditi košticu i baciti. Nožem grebati mekani deo avokada i mazati na hleb, a zatim posoliti po želji (prirodni ukus avokada je neutralan). Nakon konzumiranja, ponovo sklopiti polovine avokada i staviti u frižider.
Zreo avokado (koji je mekan pod rukom) iseći po dužini i podeliti na dva dela. Izvaditi košticu i baciti. Nožem grebati mekani deo avokada i mazati na hleb, a zatim posoliti po želji (prirodni ukus avokada je neutralan). Nakon konzumiranja, ponovo sklopiti polovine avokada i staviti u frižider.
NAMAZ OD LEBLEBIJA
(Drugi nazivi za leblebiije su naut, slanutak. U prodavnicama zdrave hrane se prodaje kao „naut“.) Potopiti 250 g leblebije uveče, a ujutru isprati vodom dva do tri puta i ostaviti potopljeno u vodi. Ispirati na svaka 3-5 sati, nakon 18 sati (sutradan popodne) staviti leblebije u blender, dodati 1 dl vode, 0,5 dl ulja (po mogućstvu hladno ceđeno ulje – maslinovo, suncokretovo…), malo kima i soli, i izmiksati. Da bi se dobila žitka masa za mazanje, dodavati po potrebi vodu i ulje.
(Drugi nazivi za leblebiije su naut, slanutak. U prodavnicama zdrave hrane se prodaje kao „naut“.) Potopiti 250 g leblebije uveče, a ujutru isprati vodom dva do tri puta i ostaviti potopljeno u vodi. Ispirati na svaka 3-5 sati, nakon 18 sati (sutradan popodne) staviti leblebije u blender, dodati 1 dl vode, 0,5 dl ulja (po mogućstvu hladno ceđeno ulje – maslinovo, suncokretovo…), malo kima i soli, i izmiksati. Da bi se dobila žitka masa za mazanje, dodavati po potrebi vodu i ulje.
izvor: tinkturedrsulca.com
Нема коментара:
Постави коментар