Mnoge vrste voća i povrća prirodno snižavaju pritisak. Predlažemo nekoliko kombinacija.
*****************************
KOMBINACIJA br. 1: celer, šargarepa, cvekla
Natrijum hlorid (so) povećava krvni pritisak, ali prirodni natrijum iz celera ne deluje na povećanje, već naprotiv, on snižava pritisak. Možete da pijete sok samo od celera, a možete i da ga pomešate sa šargarepom i cveklom. Cvekla takođe pomaže u normalizovanju pritiska.
SAVET: U sokovniku iscedite sok od 3 rebra celera, jedne manje šargarepe. Sok od cvekle dodajte povremeno u ovu kombinaciju.
******************
KOMBINACIJA br. 2:
spanać, peršun, šargarepa
Hlorofil iz spanaća i peršuna čisti krv, a u kombinaciji sa šargarepom koja deluje kao antioksidant, ovaj sok, kada se redovno pije, pomaže u snižavanju pritiska.
SAVET: Napravite sok od veze spanaća, srednje šargarepe i šake peršuna.
*************************
KOMBINACIJA br. 3:
dinja, beli luk, praziluk, limun/limeta ili jabuka
Dinja je bogata vodom i kalijumom koji su efikasni u snižavanju i održavanju normalnog krvnog pritiska. Beli luk i praziluk deluju kao antikoagulanti (razblažuju krv sprečavajući stvaranje ugrušaka). Dodajte i jednu zelenu jabuku ili četvrtinu limuna, da biste poboljšali ukus.
SAVET: Napravite sok od četvrtine dinje, 2-3 čena belog luka i/ili praziluka.
***********************
KOMBINACIJA br. 4:
ljuta papričica, beli luk, peršun, limun/limeta
Ljuta papričica je veoma zdrava, ali kada je uzimate sa drugim povrćem i začinskim biljem, efekti na zdravlje se povećavaju.
SAVET: Napravite sok od 1-2 ljute papričice (crvene, žute ili narandžaste), 2-3 čena belog luka i veze peršuna. Dodajte sok od pola limuna ili cele limete – na ovaj način ćete poboljšati ukus.
Нема коментара:
Постави коментар