MOJ SIROV ŽIVOT

21. 10. 2015.

KUVANA SALAMA



Nisam sigurna kako bi bilo najbolje nazvati ovo moje otkrice ali eto nama odlicne zamene za sve ono industrijsko sto kupujemo po prodavnicama i nikada nismo stoprocentno sigurni sta su nam sve zbrckali. 

Ovako ja inace spremam knedle od mesa ali evo sada je doslo vreme da to bude i neko jelo za sendvice, a i zaista je prakticno za poneti. Da ne bi pisala ponovo recept kako spremam meso , evo postavicu vec ono sto sam pisala, mozete procitati OVDE .

Danas sam upotrebila meso od piletine. Fino sam ocistila od kosti i koze i samlela nekoliko puta. danas nisma sa blenderom radila jer mi se zurilo ali vi obavezno uradite.

To sto vidite na fotografiji dobila sam od 

- 500gr pileceg mesa
- 1/2 kasicice zacina od povca
- biber
- beli i crni luk u prahu

Sve sam fino izmesala, napravila oblik salame i postavila na najlon foliju i dobro uvila kao bombon. U lonac koji je precnika kao i duzina salame, sam usula vode dovoljno da salama potone u vodi. Kada je voda provrila ubacila sam salamu sa najlon folijom i na srednjoj vatri se kuvalo 50 minuta. Zatim sam iskljucila ringlu, skinula najlon foliju i ostavila salamu u toj vodi u kojoj se salama kuvala. Stajalo je tako dok se skroz nije ohladilo, zatim sam izvadila iz te vode, ocedila zatvorila u kutiju i ostavila u frizideru. Tako je prenocilo i tek danas sam je sekla. Meni su ukus i miris fantasticni. Bolje bi bilo da nisma zurila i da sam meso izmiksala bilo bi kompaktnije, ali to cu obavezno uraditi vec sutra sa novom salamom.

Ovo ce nam u mnogim obrocima pomoci kada ne budemo imali ideja ili vremena. Rok trajanja u frizideru je isti kao i kod svih mesa koje spremate kod kuce. 


5 коментара:

  1. Анониман22. 7. 2016. 13:47

    Pravićemo! Domaće je domaće! <3

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. 2. 2017. 12:08

    Super ideja. Da li ste probali ovako pripremljeno da ispecete umesto skuvate? I zasto se ostavlja u vodi posle kuvanja? Hvala i pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako bi je pekli u rerni onda bi to bio mesni rolat, a ovo je trebalo da bude salama, a salame se kuvaju, ne peku se. Ostaju u vodi iz razloga sto treba da bude socna salama , a ne suva i tvrda.
      Nadam se da sam uspela da pojasnim dovoljno.
      Hvala sto me pratite
      Pozdrav

      Избриши