MOJ SIROV ŽIVOT

29. 8. 2015.

OTVORENA PAPRIKA SA TESTENINOM


Ovo je s namerom spremano da bude otvorena punjena tikvica. Ali zbog niza okolnosti koje su mi se izdesavale od ranog jutra, ipak je spremana otvorena paprika. Pred kraj kuvanja smo zakljucili da nam mozda nece biti dovoljno za sve nas, pa smo se odlucili za varijantu sa testeninom. Nismo se pokajali, super je ukusno, a imali smo i goste da pocastimo.


- 500gr mlevenog mesa
- 1 veca mesnata paprika
- 800ml oljuscenog paradajza isecenog na kockice
- so, biber, zacini
- 600ml vode
- 180gr testenine
- 30ml ulja

U zagrejano ulje sam proprzila meso dok se nije sve fino odvojilo. Tu sam dodala naseckanu papriku, so, biber, seckano lisce zeleni, crni i beli luk u prahu. Posle par minuta sam usula paradajz kojem sam skinula ljusku i iseckala ga na sitno. Kada je provrilo, smanjila sam temperaturu i poklopila. Tako se krckalo nekih 20 minuta. To je trebalo da bude gotovo i da bude otvorena punjena paprika. Ali posto nije bilo dovoljno za sve, nalila sam 600ml vode i kada je provrilo ubacila sam testeninu i jos malo posolila. Moja testenina se kuvala 10 minuta, i onda sma iskljucila i ostavila po strani. Kada sam iskljucila bilo je jos dosta tecnosti, sve je ogrezlo u tecnosti. Ali posle 20 minuta testenina je sve lepo upila i super je bilo. 

Slikala sam dok jos nije sve upilo, jer nisam mogla da cekam duze. Uglavnom ako su deca kuci, ja ostanem bez fotografija, jer nece niko da me ceka da prvo uslikam.

Da, htela sam i da objasnim, zasto ja ponekad kuvam sa povrcem u prahu, a ne sa svezim povrcem. Pa, jednostavno zato sto tako moja deca traze. Ponekad se zale da im ide na grlo luk, pa kada mi kazu da stavim u prahu, ja onda tako i uradim. Ali, moram priznati da je sa prahom i jako lepo i brzo kuvati, tako da i meni to odgovara, jer mene moje noge bas ne sluze na duge staze, vec samo na neko krace vreme. 


28. 8. 2015.

POGACICE ZA PARTY (sir i cvarci)


Danasnje pogacice su radjene po istom receptu kao i one pogacice  od pre neki dan , ali su bile toliko fine da mi je bilo zao da ne postavim fotografije. Dok su danas moja deca spremala ove pogacice za njih, da  ponesu na neku rodjendansku zabavu veceras, nisam mogla a da se ne setim kako su ove pogacice postale best sellers u Toronto. Osvojili smo musterije sa njima isti dan kada smo ih pustili u proizvodnju. O njima imam puno da pisem, pa cu jedan dan napisati poseban post o nastanku pogacica u Torontu.... mojih ruku delo.










23. 8. 2015.

SHANGHAI NOODLES


Ekonomican dorucak od obilne vecere. Nije uradjeno namenski ali je ipak odlicna kombinacija. Sinic smo za veceru imali  piletina i keleraba , a jutros sam iskoristila saft koji je ostao od sinoc. 

Od sinocne vecere je ostalo dosta safta i koje parcence mesa. U taj saft sam jutros ubacila 

- 400ml vode
- 200gr sangajske testenine
- so

Procenila sam da safta ima dovoljno za 200gr testenine uz dodatak 400ml vode. Procena je dobra bila. Testenina se kuvala uz povremeno mesanje. Kada je bila testenina gotova, iskljucila sam i ostavila da odstoji 15 minuta, kako bi testenina mogla da "popije" ostatak suvisne tecnost. Ovo je bilo za dve porcije.

Eto, fina ideja kada vam ostane safta od gulasa. Naravno mozete bilo koju testeninu da upotrebite.



PILETINA I KELERABA


Kada vidim lepu svezu kelerabu u prodavnici, zao mi je da je ne kupim. Bude ih u prodaji preko cele godine, ali ove u letnjem periodu su mnogo socnije. 

Spremila sam za veceru dinstanu kelerabu sa piletinom i zaista je predivnog ukusa. 

- 500gr piletine bez kosti i kozice
- 300gr narendane kelerabe
- 2 vece glavice crnog luka
- 50ml ulja
- 1 kasika seckanog zelen lisca
- 1 kasicica kurkume
- so, biber
- malo tucane ljute paprike
- na vrh malog noza sode bikarbone

Luk iseckati na kockice, kelerabu narendati na krupno rende, meso (ja sam koristila belo meso) na krupnije kockice 3x3x3cm. Prvo dinstati luk na zagrejanom ulju sa malo soli. Posle 5 minuta staviti vrlo malo sode bikarbone, promesati, smanjiti temperaturu na minimum i poklopiti. Luk ce se sa sodom brzo izdinstati i bice mnogo sladji i ukusniji. Kada je proslo 5 minuta, luk se sav istopio i sada mozete da uspete rendanu kelerabu, promesajte dobro i poklopite. Keleraba nije kao krompir i njoj treba mnogo vise vremena nego krompiru da bi se dobro skuvala. Ne bi trebalo da dodajete vode, jer luk i keleraba ce dosta pustiti tecnosti, a vi uvek drzite poklopljeno da voda ne bi isparila. Ako vam ne polazi za rukom da sacuvate tecnost, vi dolivajte po malo vode dok se keleraba ne izdinsta. 

Kada je keleraba skoro gotova ubacite meso, seckano lisce zeleni, biber, ljutu tucanu papricicu i promesajte. Ako treba dolivajte vode ili ako imate tecnosti od kuvane supe. Vodite racuna da ne bude mnogo tecnosti jer ce na kraju biti bistro ako ima viska tecnosti. Na kraju kada je meso skuvano dodajte kurkumu i promesajte. Neka vri samo jos 1-2 minuta i gotovo je.

Keleraba i luk su se lepo slozili i dobio se pravi gulas sa puno safta i predivnog ukusa.


20. 8. 2015.

HRONO CAROLIJE


Ko je to rekao da u Kanadi nema da se kupi odlicno domace dimljeno meso. Da li sam ja pomalo zaboravila miris i ukus dimljenog mesa kod nas (a nisam zaboravila!), ali ovo je fenomelnog ukusa, mirisa i vrhunskog kvaliteta. 

Hvala Vam divne nase komsije sto postojite i sto nam pomazete da ublazimo nostalgiju. 

Divni ste!!!





18. 8. 2015.

BOROVNICA U MAFINI



- 100g svetlog brašna
- 50ml agava sirupa
- 1/2 kasicica praška za pecivo
- 60gr maslac (moze i slan)
- 60ml slatke pavlake
- 1 jaje
- 100g borovnica

Dobro umutiti sve sastojke osim borovnica. Kada ste umutili smesu, dodajte borovnice i pazljivo ih pomesajte spatulom da ostanu cele. Usuti u podmazane modle.

Zagrejati pećnicu na 180°C/20' (3 mafina)

Slast u testu se toliko i ne oseti, ali kiselost od borovnica daje divan ukus i miris.







12. 8. 2015.

BECKA SNICLA


Razmisljala sam da li je uopste potrebno postavljati recept za sniclu. Pa, mozda i jeste, a i zasto ne bi zapisali, mozda nekog interesuje kako to drugi rade. Moja izrada snicli je prosla kroz evoluciju dok nisam spremila idealan recept. U pitanju je samo par caka koje mnogo znace.


Za Becke i Karadjordjeve snicle uvek koristim meso za pecenicu, najmekse je i najlakse se radi sa njim. Isecem meso na kolutove debljine 5cm i stavim ga izmedju dva najlona i ravnom stranom cekica za meso izlupam sa obe strane na zeljenu debljinu. Tako izlupano meso ne solim  niti stavljam bilo kakve zacine.
U jaja stavim so, biber, seckano suvo zelen lisce, crni i beli luk u prahu i izlupam zajedno sa jajima. U posudu sa prezlama ubacim dosta susama jer susam poboljsava ukus i miris.


Meso se izlupa tako sto se stavi izmedju dva najlona i udara sa ravnom stranom cekica za meso. Lupate ga do zeljene velicine jer je ovo meso izuzetnog kvaliteta i jako lako i brzo se razvuce u zeljenu velicinu.

Brasno nikad nisam volela da koristim za snicle, tako da ja samo prezlu sa susamom koristim. Uvaljam prezla+jaja+prezla i to je dovoljno za Becku sniclu, kao sto se i vidi na fotografiji ispod gde je presek.

Tako spremljene snicle sa tom vrstom mesa budu za cas pecena. Dovoljo je po 2 minuta sa obe strane i snicle su ispecene.


Ako zelite da vam ovo bude hrono dorucak onda ih samo ispecite u rerni na najjace i bice odlicno isto.


9. 8. 2015.

PILECI PAPRIKAS


Klasican paprikas u ovim letnjim danima. Piletina, mladi krompir i svez grasak. Ne znam kada smo zadnji put jeli nesto sa krompirom. Bas nikad nisam imala naviku da kuvam sa krompirom, nekako ga uvek zaobilazim, a tu naviku nosim jos od detinjstva jer moj otac nikako nije voleo krompir.

- 500gr piletine bez kosti
- 4 srednja krompira
- 2 vece glavice crna luka
- 200ml mlada graska
- 1 puna kasicica kurkume
- so, biber, zelen lisce, 
- malo ljute paprike tucane
- 50ml ulja
- prstohvat sode bikarbone
- saku testenine


Na zagrejano ulje dinstati posoljen crni luk naseckan na kockice ili rebra. Kada se luk zagrejao, smanjiti temperaturu, dodati prstohvat sode bikarbone, promesati i pokopiti. Soda bikarbona nam pomaze da ubrza proces dinstanja, a i vec mi je uslo u naviku da tako dinstam luk. Samo je bitno da s ene pretera sa sodom jer u protivnom jelo ce dobiti nepirijatan miris bikarbone.

Meso iseceno na kocke ili kako god vi volite, ubacite da se i ono dinsta sa sada vec izdinstanim lukom. Za to vreme ocistite krompir i isecite na zeljenu velicinu. Kada je meso sa svih strana promenilo boju, ubaciti krompir, biber, seckano lisce zeleni i ako treba jos posoliti. Zatim dodajte grasak i kurkumu , sve fino promesajte i dodajte vode da sve ogrezne.

E, a sada zasto u moj paprikas ima ova testenina. Trebao je da bude paprikas samo sa graskom, piletinom i mladim krompiricima. Kada se paprikas skoro kuvao i kada sam probala, shvatila sam da sam posolila vise nego sto treba. Jedino mi je preostalo da dodam jos vode. Kada sam dodala vodu postalo je naravno bistro. Eto zato se testenina nasla u mom paprikasu, jer je trebao neko da "popije" svu tu vodu. 

Tako sam ja spasila nas paprikas, a vi upamtite, pa ako bude trebalo nekad da spasavate i vi vas, setite se kako to ja radim!!!


7. 8. 2015.

ITALIJANSKA TESTENINA

Jako sam radosna jer sam nabavila moju omiljenu testeninu. Znaci, najmanje 7 novih recepata u najavi !!!











POGACICE (sir i cvarci)


Od sina sam samo dobila uputstvo da mu se jedu pogacice ali da budu u isto vreme i sa cvarcima i sa sirom. Do sada sam uvek pravila, ili ili, ali eto sada hoce sve zajedno. Jedino da testo zamesim sa cvarcima, a sir pospem kao sto to i radim uvek. 

- 400ml mleka
- 200gr feta sira
- 100ml mleveni cvarci 
- 1/2 kasicice soli
- 1/2 kasicice secera
- 1 kvasac
- brasna


Testo zamesiti u mlako mleko gde ste prethodno usuli kvasac i secer da kvasac se podigne. Testo zamesiti da ne bude previse meko. Kada ste zamesili testo, dodati mlevene cvarke i sa njima izraditi testo da bi cvarci svugde prosli kroz testo. Ustvari to je vise mast koja mirise na cvarke. Koliko treba da posolite zavisi od toga koliko su cvarci slani i koliko je slan sir. 

Pokrijete testo i ostavite ga da se poveca bar duplo. Zatim ga izrucite na radnu povrsinu posutu brasnom i razvaljate testo  na 1/2cm debljine. Feta sir narendate na krupno rende i pospete po celoj povrsini testa. Ispresavijate testo na 3 dela popreko i zatim uzduz. 

Ostavite testo da se odmori i razvijete oklagijom debljine 2cm. Vadite casom ili sta vec koristite i redjati na tepsiju. Ne treba da je namazete jer je testo dovoljno masno i nece se zalepiti.

Ostaviti da odstoji dok se rerna ne ugreje na 200C. Pre nego sto stavite u rernu namazite jajetom i pospite susamom. Kada stavite u rernu smanjite na 180C i pecite dok se ne dobije lepa pecena boja.

Ovog puta sam koristila belo meko psenicno brasno. Sve je bilo na zahtev mog sina koji je smislio ovaj divan recept. 


PRAZILUK



Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti praziluk čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane, podsećaju stručnjaci. Odličan je protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje i probavu.


Jedna od najvažnijih sposobnost praziluka jeste regulacija nivoa šećera u krvi zašta su najviše zaslužni vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan kojih ima u izobilju.

Ujedno, svi sastojci utiču na normalizaciju nivoa šećera, a rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, istovemeno smanjujući nivo masnoće u krvi.
Održavanje takvog balansa u organizmu od velike je važnosti za prevenciju pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. Istovremeno, to smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.
S druge strane, osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk, lekari neretko moraju ponovo da prilagođavaju prepisanu terapiju jer im je smanjio krvni pritisak.
Praziluk je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti. Pored toga, može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može imati brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese bi trebalo da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela.
Nutricionisti su objasnili da problem prave supstance koje nazivaju oksalatima, a koje, kada se u većim količinama unose u organizam, kristališu i mogu izazvati ili povećati probleme koji inače pogađaju te pacijente. Ujedno, postoji opasnost i da blokiraju apsorpciju kalcijuma.
No, ako uzmemo u obzir sve pozitivne i negativne strane praziluka, moramo da se složimo da ga stvarno možemo nazvati nekim vidom blaga za zdravlje našeg organizma.
izvor:lepotaizdravlje.rs

GODZI BOBICE (goji)


Malena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svetu. Goji bobica (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa. Raste na Himalajama gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini. Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.
Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno. Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.

- jačaju imunološki sustav
- poboljšavaju vid
- poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro djeluju na povišen krvni tlak
- štite jetru i bubrege
- pozitivno utječu na ten
- i na mokraćni sustav i proizvodnju spermija
- mogu ublažiti nuspojave kemoterapije i radioterapije
- kod bolova u leđima
- dijabetesa.


Čak ih nazivaju „sretne bobice“ zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma.
Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.