MOJ SIROV ŽIVOT

24. 4. 2015.

ZAROLANO VOCE


Nista nema prakticnije i ukusnije od dehidriranog voca. Prakticno za poneti, a i deca ga obozavaju. Znam, ima da se kupi vec gotovo ali kada ga mi sami napravimo onda smo stoprocentno sigurni da smo napravili odlican izbor jer nema nikakvih dodataka i aditiva.



Moze da se spremi od svakog voca. Ako se upotrebi skroz zrelo voce, tada nam nisu potrebni dodatni zasladjivaci tipa agava sirupa ili stevie. Neko cak voli da doda i sok od limuna ali to je sve stvar ukusa. Meni je sasvim dovoljno samo voce i bude fenomenalnog ukusa.


Najbolje je upotrebiti veliki pleh ili tepsiju za rernu, da bi dobili sto vecu povrsinu za susenje voca. Papirom za pecenje obloziti dno tepsije. Taj isti papir ce nam posluziti da ga isecemo na trake zajedno sa osusenim vocem i da ga zajedno zarolamo.

Za veliki pleh je dovoljno jedan litar ociscenog, i opranog  voca. Zatim voce treba da se stavi u blender i izblenda dok se ne dobije gusta masa bez komadica. Ako neko voli moze da doda na tu kolicinu malo dozvoljenog sladila, ali ja opet kazem da je savrsenog ukusa i bez ikakvih dodataka.




Izmiksano voce ravnomerno razliti u posudu oblozenu papirom. Ako stavite u zagrejanu rernu na 120C bice dovoljno priblizno 3 sata da se susi. Vreme susenja ce zavisiti od gustine vocne kase. U svakom slucaju vocna kasa treba da izgleda kao neka guma i onda je gotova, spremna za rolanje. 

Kada je izvadite iz rerne izvucite suvo voce sa papirom zajedno na radnu povrsinu i ostavite da se prohladi. Zatim makazama za kuhinjske potrebe isecite trake zajedno sa papirom i urolajte.

Deca mnogo vole ovaj slatkis, a odlican je za poneti u skolu. Nama odraslima je super za uzinu, malo za promenu.

**** Da napomenem, ovaj slatkis je za hrono posle restrikcije za uzinu, a na dukanu je tek od trece faze ????


Ovde mozete pogledati i jedan kratki video HOMEMADE FRUIT ROLL UPS  

2 коментара:

  1. Анониман5. 6. 2015. 03:54

    Predivno! Svaka ČAst za ideju i realizaciju!!

    Koliko dugo i kako može da se čuva ovo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala vam!
      U frizideru ili na suvom i hladnom mestu,moze sigurno nedelju dana, a mozda i vise, jos nisam eksperimentisala maksimalnu duzinu trajanja. Ali ako zelite da iskoristite sezonsko voze da spremite za zimski period, onda ga cuvate u zamrzivacu od sezove do sezone.
      Pozdrav

      Избриши